Správy

Bronzové súsošie sa vrátilo na Námestie SNP: Obnova trvala osem mesiacov, FOTO

Obnovený pamätník sa vrátil na miesto. Po novom má iné ukotvenie ako bolo pôvodné, ktoré pri skladaní diela narobilo problémy.

Ilustračný obrázok k článku Bronzové súsošie sa vrátilo na Námestie SNP: Obnova trvala osem mesiacov, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Po zhruba ôsmich mesiacoch reštaurátorskej obnovy sa vrátilo v Trnave na Námestie SNP bronzové súsošie Víťazstvo, ktoré pripomína oslobodenie mesta v 2. svetovej vojne. Reštaurovanie pamätníka je súčasťou rozsiahlej modernizácie lokality v centre mesta. Podľa zámeru radnice dostáva pôvodnú podobu z 30-tych rokov minulého storočia, práce by mali byť ukončené do konca roka.

Reštaurovania diela sochára Ladislava Snopka z roku 1959 sa ujal akademický sochár Pavol Čambál. Podľa neho bolo v relatívne dobrom stave a nutné bolo prevažne odstraňovanie nánosov nečistôt, nasledovalo patinovanie a konzervačná úprava povrchu. Socha s dvoma postavami v mierne nadživotnej veľkosti je vysoká 3,6 metra a dutá. Má hmotnosť podľa Čambála asi 1,5 tony.

Prečítajte si tiež

Čo sa zmenilo?

„Po novom má iné ukotvenie ako bolo pôvodné, ktoré nám pri skladaní diela narobilo problémy,“ povedal pre TASR. Víťazstvo stojí na vyvýšenom podstavci. V terajšej situácii už nie je dominantou námestia, ale súčasťou osi, na ktorej v krátkej vzdialenosti od seba budú Pomník nespravodlivo stíhaným, Víťazstvo, zreštaurovaná fontána v parku, kópie dvoch barokových sôch z pôvodného mosta a socha Milana Rastislava Štefánika. Obnovené súsošie zároveň nie je situované smerom na Hlavnú ulicu, ale pootočené v smere na park. Predtým stál na danom mieste Štefánikov pamätník.

Opätovné inštalovanie v utorok trvalo od ranných hodín. V opačnom slede ako pri snímaní ho zavesené postavil na miesto autožeriav.

Zlý technický stav

„Pilón je rovnakej výšky, ale v novej situácii pôsobí dojmom, že je nižší,“ povedal Čambál. Pilón zároveň dostane nové žulové obloženie. Súsošie stojí na umelom prekrytí toku Trnávka, ktoré má viac ako sto rokov, bolo vo veľmi zlom technickom stave a v uplynulých mesiacoch na ňom robili náročné stavebné práce. Práve jeho doterajší stav a zistené nakláňanie pamätníka bol jedným z dôvodov, prečo mesto uvažovalo pri obnove námestia o premiestnení Víťazstva na iné miesto v Trnave. Vyvolalo to však búrlivú reakciu časti trnavskej verejnosti a zástupcov Zväzu protifašistických bojovníkov. Zainteresovala sa aj ambasáda Ruskej federácie na Slovensku. Podľa zákona o vojnových hroboch, ktorý sa dotýka aj pietnych miest, pripomínajúcich vojnové udalosti, nie je možné zrušiť, prestavať ani presunúť hroby či pamätníky bez písomného súhlasu Ministerstva vnútra SR. Zároveň sa naň vzťahuje bilaterálna rusko-slovenská dohoda o vojnových hroboch.

V záverečnej fáze osádzania sa však nakoniec vyskytol technický problém, ktorý umožní finálne osadenie pravdepodobne vo štvrtok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Pamätník oslobodenia sa vrátil obnovený na Námestie SNP
6
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM