Lucia Lauková Správy

Cestári v Trnave sú na zimu pripravení: So snehom bude bojovať 28 mechanizmov

Posypový materiál, zimné mechanizmy aj ľudské sily sú pripravené na trnavskú zimu. K dispozícii je 800 ton posypového materiálu.

Ilustračný obrázok k článku Cestári v Trnave sú na zimu pripravení: So snehom bude bojovať 28 mechanizmov
Zdroj: Mestské služby mesta Trnava

V sobotu 25. novembra sa začalo obdobie zimnej údržby. Posypový materiál, zimné mechanizmy aj ľudské sily sú podľa mesta pripravené. Zimnú údržbu budú aj tento rok pre mesto zabezpečovať tri subjekty – STEFE Trnava, I. P. R. Pezinok a Mestské služby mesta Trnava. Informoval o tom magistrát.

S nepriazňou počasia bude bojovať 28 zásahových a pomocných vozidiel a mechanizmov. „K dispozícii je 800 ton posypového materiálu, z toho 325 ton chemického posypového materiálu (priemyselnej soli), 350 ton inertného posypového materiálu (drveného kameniva) a 125 ton zmiešaného materiálu (priemyselná soľ + kamenná drva). Skládky posypového materiálu budú priebežne dopĺňané podľa potreby,“ priblížilo mesto.

Prečítajte si tiež

Operačný plán

Rozsah, spôsob a zabezpečenie zimnej údržby v meste sa riadi Operačným plánom zimnej údržby. Jej cieľom je zmierňovanie dopadov nepriaznivých zimných poveternostných a klimatických podmienok na zjazdnosť a schodnosť komunikácií v meste.

„Ani pri maximálnom nasadení však nie je reálne očakávať napríklad pri hustom snežení suché cesty a chodníky,“ konštatuje mesto.

„Robíme všetko pre to, aby komunikácie boli čo najbezpečnejšie a dopady nepriaznivého počasia čo najmiernejšie. Prosíme preto občanov, aby boli trpezliví, ohľaduplní a rešpektovali stav komunikácií počas zimy – ako vodiči, tak aj chodci. Zároveň žiadame vodičov o rešpektovanie zákona o cestnej premávke, predovšetkým ustanovení týkajúcich sa zastavenia a státia vozidiel, pretože nezodpovedne zaparkované vozidlá sťažujú posýpacím vozidlám prejazd ulicami, čím dochádza k zdržaniu alebo aj úplnému vynechaniu údržby úseku,“ hovorí riaditeľka Mestských služieb mesta Trnava Andrea Tomašovičová.

Centrálny dispečing

Mestské služby vykonávajú aj centrálny dispečing zimnej údržby. Slúži na jej operatívne riadenie, informovanie verejnosti o situácii na verejných komunikáciách z hľadiska ich zjazdnosti, plynulosti dopravy a schodnosti. Monitoruje tiež stav ciest, chodníkov a verejných priestranstiev a spracováva údaje o stave a predpovediach počasia a výstrahách podľa meteorologických pozorovaní. Využíva pri tom aj dve cestné meteostanice, ktoré boli nainštalované vlani na Špačinskej a Kamennej ceste.

Nepretržite poskytujú informácie o teplote vozovky, vzduchu a rosnom bode a zároveň upozorňujú vodičov symbolom snehovej vločky na možnosť tvorby poľadovice.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM