Rôzne

Chcú ochrániť obľúbený park: Študenti Trnavskej univerzity a seniori spojili sily

Študenti, učitelia aj seniori chcú ochrániť pagaštany v Parku Antona Bernoláka pred škodcami. Spolu budú hrabať lístie, zabránia tak prezimovaniu kuklám škodcu ploskáčika.

Ilustračný obrázok k článku Chcú ochrániť obľúbený park: Študenti Trnavskej univerzity a seniori spojili sily
Zdroj: TASR

Ochrániť pagaštany v trnavskom Parku Antona Bernoláka pred rozmnožovaním škodcu ploskáčika chcú študenti a učitelia biológie Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity.

Na štvrtok 22. novembra sa podujali zorganizovať dobrovoľnícku akciu na hrabanie opadnutých listov zo stromov. Oslovili aj členov Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorí v rámci podpory medzigeneračného vzdelávania a spolupráce prisľúbili pomoc.

Účinnou ochranou je aj vyhrabávanie

„Všetky pagaštany sú v promenáde napadnuté ploskáčikom pagaštanovým. Je to motýľ, ktorého larvy požierajú listy pagaštanov, a tým sa vytvára riziko, že pri viacročnom opakovanom napadnutí môže dôjsť k odumieraniu starších stromov. Účinnou ochranou proti prezimujúcim kuklám je sústavné vyhrabávanie listov a ich kompostovanie vo vopred pripravenej jame, v ktorej sa zalievajú vápenným mliekom,“ informovala prorektorka univerzity Viera Peterková.

Zraz dobrovoľníkov je o 10. hodine za Bernolákovou bránou pri ihrisku Guliver. Všetci záujemcovia sú vítaní. Akciu podporuje mesto Trnava, primátor Peter Bročka prisľúbil dodať potrebné pomôcky a náradie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM