Rôzne

Chodili po regióne: Participatívny rozpočet zaujal v Trnave, menej v Hlohovci

Uskutočnila sa séria stretnutí s obyvateľmi jednotlivých regiónov na prvom ročníku krajského participatívneho rozpočtu. Najviac záujemcov prišlo do Piešťan.

Ilustračný obrázok k článku Chodili po regióne: Participatívny rozpočet zaujal v Trnave, menej v Hlohovci
Zdroj: Dnes24.sk

Sériu stretnutí s obyvateľmi jednotlivých regiónov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) majú za sebou koordinátori prvého ročníka krajského participatívneho rozpočtu.

Začali sa v polovici januára v Skalici, nasledovali v mestách Šaštín Stráže, Senica, Piešťany, Hlohovec, Galanta, Sereď, Dunajská Streda, Šamorín, Boleráz a Trnava a končia sa vo štvrtok vo Veľkom Mederi.

„Bolo ich celkovo 12, záujem je nad naše očakávania,“ zhodnotila projektová koordinátorka participatívneho rozpočtu Zuzana Kosírová.

Menšia účasť v Hlohovci

Najviac ľudí na míting, kde sa mohli dozvedieť podrobnosti o participatívnom rozpočte a mohli predniesť svoje návrhy, prišlo v Piešťanoch.

„Tam už majú skúsenosti s mestským participatívnym rozpočtom. Rovnako to je aj v Hlohovci, preto sme aj tam očakávali účasť väčšiu. Bola, naopak, najmenšia,“ dodala Kosírová. V Trnave štartujú už štvrtý ročník mestského participatívneho rozpočtu práve vo štvrtok, ľudí na stretnutie prišlo porovnateľne s účasťou v Piešťanoch.

Ľudia sa dotkli všetkých tém

Témy budúcich možných projektov sa týkali všetkých vyhlásených okruhov participatívneho rozpočtu – kultúry, verejného priestranstva, športu, zelene. Ľudia podľa koordinátorky prišli s podnetnými myšlienkami.

„Napríklad projekt Deti učia deti by mal byť o školákoch, ktorí na báze dobrovoľníctva chcú doučovať rovesníkov, hlavne zo sociálne nepodnetného prostredia,“ uviedla koordinátorka participatívneho rozpočtu.

Ružindolčania z obce pri Trnave by chceli vysadiť aleju ruží, aby dostáli jej názvu. Ďalší prišli s nápadom zakúpiť včelstvo a inštalovať úle na verejnom mieste, kde by mohli deti sledovať, ako vzniká med, a prípadne sa včelárstvu aj priučiť.

Verejné hlasovanie začne v máji

Projekty je podľa Kosírovej potrebné podať do 22. marca, prejdú kontrolou realizovateľnosti. V okresných mestách sa bude potom konať druhé kolo, kde sa budú prezentovať jednotlivé projekty a deliberatívne fórum im bude prideľovať body. Verejné hlasovanie sa začne 10. mája a realizácia najúspešnejších projektov sa bude môcť začať od júna. Kosírová uviedla, že autori projektov, čo môžu byť fyzické osoby alebo občianske či iné združenia, budú musieť mať súhlas vlastníkov majetku, ak sa rozhodnú realizovať svoj projekt na inom ako majetku TTSK.

Trnavský samosprávny kraj vyčlenil na úvodný ročník participatívneho rozpočtu 250 000 eur, suma je rozdelená pre jednotlivé okresy podľa počtu obyvateľov. Najväčší dostane 58 000 a najmenší okolo 20 000 eur. Mechanizmus je nastavený tak, aby šancu dostali rovnako projekty obyvateľov väčších miest i malých obcí. TTSK realizuje participatívny rozpočet so združením Utopia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM