Monika Hanigovská Rôzne

Kapitulská ulica vie potešiť oči okoloidúcich: Aj takéto zaujímavosti sú s ňou spojené...

Kapitulská ulica sa nachádza v centre Trnavy a sú s ňou spojené všakovaké zaujímavosti. Pozrite sa, čo nám o nej prezradila kunsthistorička.

Ilustračný obrázok k článku Kapitulská ulica vie potešiť oči okoloidúcich: Aj takéto zaujímavosti sú s ňou spojené...
10
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnava má mnoho krásnych historických lokalít a zákutí. Medzi také patrí aj Kapitulská ulica, ktorá sa nachádza v historickom centre mesta a leží súčasne „v susedstve“ malebného Námestia sv. Mikuláša. Vybrali sme pre vás hneď niekoľko zaujímavostí, ktoré sú spojené práve s touto trnavskou ulicou.

Bola súčasťou kapituly

Kapitulská ulica niesla v minulosti rôzne pomenovania. Volala sa Platea superior, ale aj Pap utcza, Felseo utcza, Platea Sancti Nicolai, Platea superior, Felsö piacz, či napríklad Béla király utcza, teda Ulica kráľa Belu.

S pojmom „kapitula“ sa však začína ulica spájať až na základe tureckého nebezpečenstva, keď sa v dôsledku týchto udalostí stala táto lokalita v roku 1543 sídlom samotnej Ostrihomskej arcidiecézy a kapituly.

„Ako už samotný názov ulice napovedá, ulica bola teda súčasťou kapituly, ktorá súčasne prislúchala k nášmu hlavnému trnavskému kostolu, Kostolu sv. Mikuláša. Súčasťou kapituly bola aj fara, jej budovu aj dnes nájdeme hneď čelne oproti hlavnému vchodu spomínaného kostola. Táto budova bola neskôr prestavaná v barokovom období. A ďalej ku Kapitulskej patrili aj priľahlé domy (ktoré na ulici stoja dodnes – poz. red) v ktorých bývali napríklad aj mešťania. Dnes na Kapitulskej nájdeme sídlia rôznych menších rádov ale aj rôzne firmy,“ povedala kunsthistorička Emília Izakovičová pre spravodajský portál Trnava 24.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Kapitulská ulica sa môže pochváliť históriou, ktorú je na nej do dnešných dní cítiť. „Každý dom, ktorý sa nachádza na tejto ulici je pôvodne stredoveký a má aj stredovekú pivnicu. Ak by ste chceli vedieť, ako to niekedy vyzeralo, treba sa pozrieť do jednej miestnej krčmičky na tejto ulici. Má prevádzku totiž v samotných pivničných priestoroch. Práve tu môžete vidieť pôvodne gotické klembové oblúky, ktoré majú aj ostatné domy, ale sú pre verejnosť neprístupné,“ vysvetlila E. Izakovičová.

Ulicu si zamilovali aj filmári

Ulica je známa aj filmárom. „Keďže na Slovensku nemáme veľa zachovaných stredovekých domov, tak sa na tomto mieste, teda na Kapitulskej ulici, točilo niekoľko filmov. Túto ulicu preslávil napríklad film Štvorylka. Keď si pozriete film uvidíte, že rovnaký vzhľad tých domov bol aj v 50. rokoch (snímka natočená v roku 1955 – poz. red.) a vzhľad domov pretrváva aj dnes,“ doplnila.

V tejto lokalite sa natáčala tiež napríklad aj časť filmovej dramatickej snímky z roku 2016 s názvom Agava, v ktorej si zahrali mnohé známe slovenské herecké mená.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Tvár Kapitulskej ulice zachránil do dnešných dní aj akýsi paradox a to neskorší nezáujem samotnej šľachty o túto lokalitu. „Počet zachovaných stredovekých domov tu máme z istého dôvodu. Od konca 18. storočia sem totiž neprišli žiadne veľké šľachtické rodiny a neskôr neprišli ani kapitalisti, ktorí by tie naše stredoveké domy zbúrali a postavili by tu nejaké ohyzdnosti,“ povedala Emília Izakovičová a ako dodala pre zaujímavosť, Trnava má celkovo 200 takýchto pôvodne zachovaných stredovekých domov, čo je podľa jej slov na Slovensku unikát.

FOTOGALÉRIA: Kapitulská ulica v  obrazoch
10
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM