Júlia Vargová Správy Samospráva

Členovia poriadkovej hliadky sú známi: Na Linčianskej začnú od septembra

Miestna občianska poriadková služba bude pôsobiť najmä v mestskej časti Trnava – juh, kde žije najviac Rómov.

Ilustračný obrázok k článku Členovia poriadkovej hliadky sú známi: Na Linčianskej začnú od septembra
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Na Linčianskej sú hlavnými problémami vytváranie skládok, rozmáhajúca sa nelegálna drogová činnosť i túlavé a svojvoľne venčené psy. Na dodržiavanie poriadku si po novom posvieti Miestna občianska poriadková služba (MOPS). Mesto ešte v júli tohto roku vyhlásilo výberové konanie na dve pozície jej zamestnancov. Kritériom pre získanie tohto zamestnania bolo, že uchádzači mali byť príslušníkmi marginalizovanej komunity, predovšetkým rómskej.

Ako informuje Marta Jašureková, vedúca kancelárie primátora, do výberového konania na obsadenie miest sa prihlásilo celkom 14 uchádzačov. Všetci boli aj pozvaní na výberové konanie.

„Výberové konanie sa uskutočnilo 8. augusta 2019, výberová komisia (o. i. jej členov tvorili aj zástupcovia pracujúci s MRK a zástupca výboru príslušnej mestskej časti) vybrala dvoch uchádzačov a ďalší dvaja boli vybraní ako náhradníci,“ konkretizuje Jašureková.

Náplňou práce zamestnancov MOPS bude okrem iného dohliadanie na poriadok a bezpečnosť v lokalite Linčianska, dohliadanie na ochranu verejného a súkromného majetku pred poškodzovaním.

Taktiež budú mať za úlohu monitorovať a nahlasovať prípady nelegálnych skládok, monitorovať pohyb voľne sa pohybujúcich psov a svojvoľné venčenie psov na verejnom priestranstve.

Hliadka by zároveň mala predchádzať vzniku konfliktov, upozorňovať na protispoločenskú činnosť a protiprávne konanie páchateľa a následne oznámiť danú skutočnosť zodpovedajúcej inštitúcii, zabezpečiť bezpečný prechod školopovinných detí cez cestu a monitorovať oneskorený príchod detí do školy, v rámci napomáhania zlepšovania dochádzky detí na vyučovanie, a vykonávať mnohé ďalšie činnosti…

„Výkon práce začnú títo zamestnanci od 1. septembra 2019. Členovia MOPS pri práci v teréne budú mať k dispozícii oblečenie s reflexnými prvkami a na oblečení budú nosiť identifikačné karty,“ dodáva vedúca kancelárie primátora.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM