BTW Kultúra Správy

Cykloprehliadky Trnavy štartujú aj tento rok. A prinášajú novinky!

Okrem prehliadok s architektom, ktoré povedú po stopách trnavských industriálnych pamiatok, pripravili organizátori aj historické cykloprehliadky.

Ilustračný obrázok k článku Cykloprehliadky Trnavy štartujú aj tento rok. A prinášajú novinky!
Zdroj: Trnava Tourism

Projekt Trnava očami architekta, ktorého cieľom je priblížiť turistom, ale aj obyvateľom Trnavy industriálne stavby a iné architektonické pamiatky, na aké sú bežne zvyknutí, štartuje aj toto leto. Aby bol zážitok skutočne netradičný, spoznávanie Trnavy prebieha zo sedla bicykla. O projekte informuje združenie Trnava Tourism na svojej webovej stránke.

Záujemcov o cykloprehliadky 2020 čaká niekoľko noviniek.

Tento rok je možné vybrať si okrem priemyselných cykloprehliadok s architektom Miroslavom Beňákom aj historické prehliadky so sprievodcom Slávom Dzvoníkom. „Historické témy sú taktiež unikátne a ušité len na tento typ prehliadky, na bicykli,“ ubezpečuje záujemcov sprievodca.

„Kým pre siluetu historického centra Trnavy sú typické kostolné veže, 20. storočie začalo prinášať nové dominanty, ktoré sú sústredené severozápadne od centra. Obrovské silá a mlyny sú významné nielen ako technické pamiatky, ale aj ako skvosty modernej architektúry. V jednom type budov sa spája mlynárstvo ako tradičný spôsob obživy s odvážnymi a pokrokovými myšlienkami moderny,“ dodáva architekt.

Spolu je pripravených 8 cykloprehliadok, z toho 5 úplne nových.

Novou industriálnou prehliadkou bude posledná,venovaná trnavskému cukrovaru. „Jeho hranice nekončili plotom, ale množstvo technickej, dopravnej a aj sociálnej infraštruktúry sa rozplývalo severne a aj západne od centra,“ vysvetľuje Beňák. Historické cykloprehliadky súzas prísľubom mnohých príbehov trnavských hradieb či tajomstiev bitky pri Trnave.

Maximálny počet účastníkov je obmedzený na 30 osôb, lístky je preto potrebné si vopred rezervovať. Môžete tak urobiť online alebo aj priamo v Turistickom informačnom centre na Trojičnom námestí

Prísť na vlastnom bicykli vám ušetrí 2 eurá, no je možnosť požičať si jeden od organizátorov. Prehliadky sa môžu zúčastniť aj anglicky hovoriaci návštevníci.

Historické cykloprehliadky

04.07.2020 | Príbehy hradieb (NOVÁ)

18.07.2020 | Bitka pri Trnave (NOVÁ)

01.08.2020 | Príbehy hradieb (NOVÁ)

15.08.2020 | Bitka pri Trnave (NOVÁ)

Industriálne cykloprehliadky

11.07.2020 | Mesto na prahu moderny 2.0

25.07.2020 | Ako melie moderna

08.08.2020 | Mesto za prahom moderny

22.08.2020 | Cesty repy a cukru (NOVÁ)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM