BTW Rôzne Správy

Na ZŠ Gorkého beží unikátny mimoškolský program pre zručnosti 21. storočia!

Prvého ročníka trojročného vzdelávacieho programu Budúcnosť INAK sa zúčastnilo 21 mladých účastníkov.

Ilustračný obrázok k článku Na ZŠ Gorkého beží unikátny mimoškolský program pre zručnosti 21. storočia!
Zdroj: Nadácia Pontis

Vzdelávací program, ktorý je na Slovensku unikátny spustila v novembri minulého roka v Trnave Nadácia Pontis. Pri ZŠ s MŠ Maxima Gorkého otvorili prvé centrum Budúcnosť INAK, uplatnili kvalitný mimoškolský program podporujúci zručnosti pre 21. storočie.

Hlavným zámerom podľa výkonnej riaditeľky Nadácie Pontis Martiny Kolesárovej bolo priniesť tento vzdelávací program práve tam, kde je najviac potrebný. „Cieľom programu je poskytnúť šikovným deťom, ktoré však nemajú dostatok príležitostí, priestor na rozvoj. Program podporuje digitálne zručnosti, ale aj mäkké zručnosti, ako napríklad schopnosť kreatívne myslieť, byť empatický voči svojmu okoliu, ísť vytrvalo za svojím cieľom, podnikavo sa postaviť k riešeniam problémov vo svojom okolí,“ vysvetlila.

Ako vyzeral ich školský rok

Najskôr, v septembri 2019 vytvorili s architektmi z STU detský coworking s technologickým vybavením a oddychovou zónou. Vzdelávací program pre prvý ročník projektu vyvinuli počas októbra s odbornými garantmi. Zamerali ho na tzv. mäkké zručnosti, podnikavosť a základy digitálnych zručností. Naplánovali 70 aktivít s koordinátormi, medzi ktorými boli aj inšpiratívne výlety mimo centra.

Prvých 21 mladých účastníkov 3-ročného programu privítali v novembri. Január sa niesol v znamení spolupráce s praxujúcimi študentmi Trnavskej univerzity a počas februára prebehli online webináre pre budúcich mentorov.

Realizátori projektu pripravili sériu online webinárov pre študentov sociálnej pedagogiky na témy, s ktorými sa stretnú nielen počas praxe v centre Budúcnosť INAK, ale aj neskôr pri práci s mládežou.

Účastníci navštívili centrálu portálu Profesia v Bratislave, kde spoločne hľadali, v čom vynikajú, čím by sa v budúcnosti chceli stať a ako využijú vedomosti a zručnosti pre budúce uplatnenie.

Centrum navštívila aj veľvyslankyňa USA na Slovensku Bridget Brink.

Zdroj: Nadácia Pontis

Školáci z Budúcnosti INAK sa tiež učili programovať s hardvérom BBC:microbit. Prvé stretnutie viedla priamo v centre Eva Klimeková zo Spy a Mini Tech Instute, ktorá je zároveň odbornou garantkou programu za časť digitálne zručnosti. Absolvovali aj dve zaujímavé návštevy organizácií v Trnave, ktoré im predstavili hodnotu a dôležitosť dobrovoľníctva.

V marci sa v dôsledku pandémie rozbehlo online centrum Budúcnosť INAK. V online priestore prebehlo doučovanie, mentoring aj semináre. Mladí účastníci dostalii notebooky, aby sa vedeli pripojiť aj z domu. Okrem pravidelného doučovania angličtiny hravou formou absolvovali webinár s astrobiologičkou Miškou Musilovou, ktorá vedie simulované misie na Mars pre NASA, webinár o udržateľnosti s Martinom Tóčikom, ktorý pracuje pre OZ Slatinka a webinár o hologramoch a inováciách so spoločnosťou Matsuko.

V apríli prebehla zbierka kníh a začali v centre budovať vlastnú knižnicu s literatúrou pre mladých. Jún patrí prípravám na otvorenie druhého ročníka a na letný program a na znovuotvorenie centra v septembri. Zároveň plánujú nábor nových účastníkov.

„Nesmierne veľa sme toho od jeho spustenia zažili, ale sa aj naučili, napríklad pri nečakaných výzvach, ako bolo zatvorenie škôl v dôsledku pandémie,“ zhrnula riaditeľka nadácie.

Nadácia Pontis

Pontis je nezisková organizácia, ktorá prepája firmy, mimovládne organizácie, štátne inštitúcie, komunity a jednotlivcov. Snažia sa spoločnými silami dosiahnuť pozitívne zmeny vo vzdelávaní, v zodpovednom podnikaní a v boji proti korupcii a chudobe. V týchto témach sú považovaní za expertov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM