Júlia Vargová Rôzne Správy

Ďalšie Fekišovce? Virálne video zo Špačiniec baví internet, VIDEO

Video zo zasadnutia obecného zastupiteľstva ľudí baví, v skutočnosti v ňom však riešia závažné problémy spôsobené "obedmi zadarmo".

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie Fekišovce? Virálne video zo Špačiniec baví internet, VIDEO
17
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok 27. septembra sa na satirickej facebookovej stránke Zomri objavilo video zo zasadnutia obecného zastupiteľstva v Špačinciach, ktoré sa konalo druhú septembrovú stredu (11. 9.). Mnohí ho prirovnávajú k populárnemu videu z obce Fekišovce, ktorú vďaka zostrihu zo zasadnutia obecného zastupiteľstva spoznalo zo dňa na deň celé Slovensko.

V Špačinciach riešili „obedy zadarmo“. Ich zavádzanie do praxe sa ukázalo ako problematické v nejednej škole.

Priamo na zasadnutí obecného zastupiteľstva v Špačinciach sa kvôli nim strhla roztržka medzi poslankyňou Vierou Vančovou a špačinským starostom Júliusom Zemkom.

Po opísaní problému riaditeľom školy Vančová apelovala na Zemka s odôvodnením, že je „smerácky“ starosta a mal by sa spýtať svojich spolustraníkov, nech dajú riešenie a dotácie aj na technológie a kuchárky. „Tuto sa fotíte so "smeráckym“ vedením, dávate si to na Instagram, ako keby to bola nejaká chvála v dnešnej dobe…" ohradila sa poslankyňa vo videu.

„Ty sa nestaraj do toho, s kým sa ja budem fotiť. Tak ma tu neurážaj a neurážaj ani mojich spolustranníkov,“ rozhorčil sa starosta. „To si vyprosujem. S kým sa ja odfotím, to je môj problém,“ zvýšil hlas na videu, ktoré zaznamenáva časť zasadnutia obecného zastupiteľstva.

Za prvý týždeň videlo video zo Špačiniec približne 170-tisíc ľudí a ohlasy na seba nenechali dlho čakať. Nie však len tie z online prostredia, na záznam reaguje aj široké okolie starostu i poslankyne, ktorí si v ňom ostro vymenili názory. O stanovisko sme ich požiadali aj my.

Podľa Júliusa Zemka, starostu obce Špačince, je zverejnenie videa vytrhnutého z kontextu len vyvrcholením dlhodobého tlaku na jeho osobu. "Ten kto to spracoval a posunul, tak to urobil účelovo, tvrdí Zemko.

„Ľudia majú byť hodnotení podľa toho, čo robia a urobili, nie podľa toho, čo je v prípade kandidatúry v zátvorke. Poznám veľa ľudí, ktorí nemusia SMER, ale rešpektujú prácu človeka aj s týmto politickým krytím,“ zdôrazňuje špačinský starosta.

„Je to smutné a hanbím sa za túto dokrútku, lebo v obci robíme veľa vecí, ktoré našu obec viditeľne posunuli. Nevyhýbame sa ani "obedom zadarmo“, vieme, že je treba urobiť technické vybavenie, odvetranie, elektroinštaláciu a budúci rok to máme v pláne, takže neviem, prečo aj riaditeľ školy začal túto tému…" uvádza starosta obce Július Zemko dodávajúc, že takéto praktiky do politiky nepatria.

Komunikácia na zasadnutiach obecného zastupiteľstva v Špačinciach býva podľa poslankyne Viery Vančovej často neadekvátna a starostovi vytýka viacero údajných pochybení.

„Úprimne povedané, absolútne som nečakala takú sledovanosť tohto videa,“ uvádza poslankyňa a dodáva, že si je vedomá, že bolo možné sa k tejto téme vyjadriť aj diplomatickejšie, ale vzhľadom na vážnosť situácie je ťažké pokojne reagovať.

Ako uvádza Viera Vančová, poslankyňa obecného zastupiteľstva, pri „obedoch zadarmo“ ide prioritne o zvýšenie počtu vydávaných obedov, ktoré so súčasnými personálnymi kapacitami nie je možné zabezpečiť.

„Problémom je tiež kapacita jedálne a nutné prispôsobenie rozvrhu vyučovacích hodín času vydávania obedov, nevyhnutnosť odhlasovania z obedov rodičmi atď. Podľa informácií pána riaditeľa, on už o týchto problémoch starostu informoval v lete, ten však na zasadnutí OcZ údajne o ničom nevedel,“ ďalej vraví poslankyňa.

„Ja som riaditeľa školy vyzvala, aby zosumarizoval všetky prevádzkové nároky a finančné potreby vzhľadom k tomu, že budeme čoskoro schvaľovať rozpočet na rok 2020,“ dodáva Vančová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM