Monika Hanigovská Rôzne

Dechtice ukážu verejnosti unikátny skvost: Románska rotunda sa výnimočne otvorí

Dechtice sa môžu pochváliť unikátnou národnou kultúrnou pamiatkou. Je ňou krásna tamojšia rotunda. Tá je však pre verejnosť bežne uzavretá. Teraz otvorí svoje brány aj s odborným výkladom.

Ilustračný obrázok k článku Dechtice ukážu verejnosti unikátny skvost: Románska rotunda sa výnimočne otvorí
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Neďaleká obec Dechtice sa zapája do európskeho podujatia s názvom Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). V septembri si návštevníci tejto obce môžu vychutnať prehliadku vybraných objektov, ktoré spadajú do dechtického katastra.

Medzi nimi azda najviac vyniká kostol Všetkých svätých, tzv. románska dechtická rotunda, ktorá býva v bežné dni pre verejnosť uzavretá.

„Zvonku vyzerá dechtická rotunda ako bežný kostol s vežou. Avšak boli v nej objavené unikátne neskororománske fresky, ktoré predstavujú na Slovensku veľmi ojedinelý príklad tzv. lámaného štýlu,“ takto obec opisuje svoj skvost, na ktorý sú jej obyvatelia právom hrdí.

Rotunda, ktorá sa viaže k roku 1172, bude pre milovníkov umenia aj sakrálnych pamiatok otvorená s výkladom každú septembrovú sobotu, teda 15.9.2018, 22.9.2018 a 29.9.2018 v čase od 10.00 do 18.00 hod. Viac informácií a zaujímavostí o tomto skvoste si mohli naši čitatelia prečítať TU.

Obec láka aj na ďalšie prehliadky

Obec pre návštevníkov pripravila prehliadku Mudrochova mlynu a včelínu a ďalej prehliadku areálu kostola a kláštora svätej Kataríny. „Areál mlynskej usadlosti pozostávajúci z mlynskej budovy, hospodárskej budovy, zvyškov vodného náhonu a včelína môžete navštíviť každú septembrovú sobotu,“ informuje obec takto o prehliadke. Pre verejnosť bude otvorená v termínoch 15.9.2018, 22.9.2018 a 29.9.2018 od 10.00 do 18.00 hod.

V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva je pripravená aj prehliadka areálu kostola a kláštora so sprievodcom a komentovaná návšteva novorezkonštru­ovanej kostolnej veže a to každú septembrovú sobotu a nedeľu od 9.00 do 17.00 hod.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM