Monika Hanigovská Rôzne

Veľké upratovanie v Trnave: Do boja sa pustíme počas Svetového čistiaceho dňa

Trnava sa prvýkrát zapojí do Svetového čistiaceho dňa. Takáto iniciatíva je vôbec prvou lastovičkou a pridali sa k nej ďalšie mestá. Podujatie chce spojiť ľudí priamym kontaktom ale aj cez aplikáciu a hashtagy.

Ilustračný obrázok k článku Veľké upratovanie v Trnave: Do boja sa pustíme počas Svetového čistiaceho dňa
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Príbeh Svetového čistiaceho dňa sa začal písať v roku 2008 v Estónsku. Odvtedy sa myšlienka rozšírila a do iniciatívy sa zapojilo už dovedna 150 štátov sveta.

Slovensko podá pomocnú ruku prvýkrát. Do akcie sa v premiére zapája aj Malý Rím. Výzva s názvom Upracme (si) Trnavu, odštartuje v sobotu, 15. septembra o 10.00 hod. pri Pomníku Obetiam 1. svetovej vojny (začiatok promenády od Evanjelického parku). Viac nám prezradila Trnavčanka Veronika Smažáková, ktorá patrí do celonárodného tímu tamojšej iniciatívy a súčasne zastrešuje aj naše mesto.

Mesiac stačil na zhmotnenie myšlienky

„O akcii som sa dozvedela v lete, ale neboli sme dostatočne pripravení,“ začala nám opisovať slovenský príbeh iniciatívy za krajšie Slovensko aj za naše mesto.

Spolu s koordinátorkou a ďalšími členmi, ktorí sa aktívne zaujímajú o životné prostredie sa rozhodli, že treba urobiť viac. „Napriek krátkemu času, s tým, že sme sa všetci dali dokopy asi pred mesiacom, sme sa rozhodli, že zorganizujeme takúto aktivitu,“ povedala V. Smažáková.

Organizátori už jednoducho nechceli ďalej čakať. „Slovensko je jedna z mála krajín, ktorá sa na tejto udalosti nepodieľa a chceli sme to týmto krokom zmeniť,“ prezradila bojovníčka proti takémuto odpadu.

Rozhodnutie padlo rýchlo aj na Trnavu

Keď sa rozhodovali, kde všade by chceli spustiť projekt, Malý Rím bola prirodzená voľba. „Hneď na začiatku som všetkým hovorila, že musím podchytiť Trnavu. Verila som, že je to dobrá voľba aj preto, lebo Trnava už má svojho úspešného upratovacieho ducha. V Trnave funguje niekoľko platforiem, ktoré sa tomu venujú. Verím, že ľudia prídu aj na túto akciu a podporia ju,“ informovala nás ďalej Trnavčanka.

Trnavčania môžu pomôcť rôzne

Dobrovoľníci môžu prísť osobne do čistiacej lokality alebo sa zapojiť hocikedy počas nej. Dobrú myšlienku môžu podporiť jednoducho aj pred svojim bydliskom. „Jednotlivci môžu v tejto deň zobrať vrece a rukavice, a upratať si pred svojim sídlom,“ doplnila organizátorka výz­vy.

Podľa slov organizátorov je dôležité, aby účastníci pred štartom vyplnili jednoduchý registrovaný formulár. Ako informujú organizátori, je to dôležité, aby vedeli s koľkými ľuďmi môžu rátať pri trase a koľko majú nachystať rukavíc, vriec či občerstvenia. Registračný formulár nájdete TU. Aj bez registrácie, je však každá ruka vítaná.

Pomôžu aplikácie aj hashtagy

Pomôcť môžu dobrovoľníci aj inak. A to pomocou mobilnej aplikácie TrashOut, ktorá je pôvodom zo Slovenska, kde nahlásia skládky, ktoré potom dobrovoľníci vyzberajú. Trnavčania ďalej môžu vyzbierať odpadky, odfotiť ich a označiť s hashtagmi #worldcleanup­daytrnava, #upracmeslovensko alebo #worldcleanupday. Pre takto označený odpad si prídu dobrovoľníci iniciatívy. Mobilnú aplikáciu nájdete aj TU.

„Stále počúvame, aké sú zložité riešenia na environmentálne problémy doma, aj vo svete. Svetový upratovací deň je symbolom toho, že keď sa ľudia spoja po celom svete aspoň na jeden deň, tak to má obrovský dopad na prostredie okolo nás. Preto sme chceli aby aj Slovensko prispelo,“ povedala Veronika Smažáková, jedna z iniciátoriek tamojšej výzvy.

Dobrovoľníci, ktorí sa stretnú pred Pomníkom Obetiam 1. svetovej vojny prejdú trasu cez Bernolákov sad a svoje čistenie zakončia v Parku pri Kalvárii, kde odovzdajú vyzbieraný odpad. Vrecia a rukavice zabezpečí mesto Trnava. Prípadne zmeny podujatia Upracme (si) Trnavu, môžete sledovať na sociálnej sieti TU.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM