Monika Hanigovská Rôzne

Dedinka, ktorou možno len prechádzate do Trnavy: Má pečať vyše 700 rokov dejín

Leží len 15 minút od mesta. Pozrite si vo fotoreportáži dedinku, ktorá si zaslúži pozornosť. Obec známu aj ako pahorok zarastený dubmi.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka, ktorou možno len prechádzate do Trnavy: Má pečať vyše 700 rokov dejín
16
Galéria
Zdroj: TASR

Pri Trnave leží niekoľko malebných a zaujímavých dediniek, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Jednou takou je obec, ktorú v minulosti prezývali ako aj „pahorok zarastený dubmi“.

Je to práve tá dedinka, ktorá pred pár dňami upútala značne vašu pozornosť. Reč je o obci dnes známej ako Dolné Dubové. Teraz si ju môžete vychutnať detailnejšie. Prinášame vám o nej fotoreportáž.

Kniha o nej sa rozchytala

Pred piatimi rokmi, keď si obec Dolné Dubové pri Trnave pripomínala 750. výročie prvej písomnej zmienky, pokrstili predstavitelia obce výpravnú monografiu, zachytávajúcu najdôležitejšie historické momenty. Dnes je kniha nedostatkovým tovarom a keďže záujem o ňu pretrváva, rozhodlo sa obecné zastupiteľstvo pripraviť jej dotlač. A urobiť v texte zároveň niekoľko korektúr. Jednou z nich je datovanie vzniku miestneho kostola Nanebovzatia Panny Márie.

„Vo všetkých prameňoch sa doteraz uvádzalo, že bol postavený v 14. storočí. Pamiatkový výskum, ktorý sme robili pri jeho nedávnej oprave však dokázal, že pôvodná stavba je ešte staršia, z konca 13. storočia. Čo nás veľmi teší,“ povedal starosta Dolného Dubového Peter Bobek.

Zdroj: TASR

Pahorok zarastený dubmi

V prvej písomnej zmienke z roku 1262, kde kráľ Belo IV. daruje Dolné Dubové komesovi Serefelovi, je v latinsky písanom dokumente názov obce Dumou. Majitelia obce sa stáročiami striedali a aj názov obce prechádzal svojím vývojom. V roku 1510 bola vedená ako Dombo, 1774 Unter-Dombova, 1808 Alsó-Dombó a 1930 ako Dolnie Dubové. Slovo domb je slovanského pôvodu, podnes sa zachovalo v skomoleninách maďarského jazyka vo význame „pahorok zarastený dubmi". Súčasný názov obce pretrváva od roku 1940.

Zdroj: TASR

Turci aj autor prvého románu

Dedinka prežila mnoho. Kroniky uvádzajú rok 1530, kedy boli vyplienené mnohé obce vrátane Dolného Dubového, v období rokov 1598 až 1603 následkom tureckých nájazdov a povstania Štefana Bočkaja.

S obcou sa však spája aj postava dejín obce – kňaz, spisovateľ, autor prvého slovenského románu, Jozef Ignác Bajza, ktorý prišiel do obce po roku 1783. V obci pôsobil do roku 1805 a za ten čas tam vytvoril tento národovec a literát podstatnú časť svojho literárneho diela. Za jeho pôsobenia v roku 1793 pribudlo pred kostol súsošie Kalvárie, o rok neskôr hlavnú loď predĺžili a bola pristavená nová veža. Postavil si aj menšiu pálenicu.

Bajza zanechal v histórii obce takú výraznú stopu, že jeho meno je stále najväčším ťahákom pre návštevníkov. „Chodia k nám záujemcovia kontinuálne po celý rok, školské zájazdy i dospelí záujemcovia, aby si mohli prezrieť bývalú faru, dnes expozíciu J. I. Bajzu, kde vznikal prvý slovenský román René mládenca príhody a skúsenosti a rodili sa myšlienky o potrebe kodifikácie spisovného jazyka,“ povedal Peter Bobek.

Zdroj: TASR

V roku 2013 sa v obci spustila obnova kostola Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Za prostriedky z Nadácie SPP pokračovali Dolnodubovčania úpravou jeho okolia, kde pribudol aj dovtedy pod zemou schovaný ohradový múr kostola zo 14. storočia a teraz je miesto, nazvané Park J. I. Bajzu, najreprezenta­tívnejším v celej obci.

FOTO: Stojí zato sa v nej zastaviť: Dolné Dubové pri Trnave sa má čím pochváliť
16
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM