han Kultúra

Deväťmetrová IKONA mesta znovu ožije! KEDY sa vráti vychýrený hešteg #TRNAVA?

Po dvoch rokoch budú umelci opäť maľovať najfotografovanejší objekt Trnavy priamo na pešej zóne.

Ilustračný obrázok k článku Deväťmetrová IKONA mesta znovu ožije! KEDY sa vráti vychýrený hešteg #TRNAVA?
Zdroj: Facebook.com/Mesto Trnava

Hešteg #TRNAVA má prvýkrát aj svoju tému, ktorou je bod zlomu a bude viac realistický. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Písmená spolu s mriežkou privezie mesto v sobotu 30. apríla na tradičné miesto na Hlavnej ulici o 13.00 h. „Nebudú už biele z výroby. Grafici, poster dizajnéri a ilustrátori si písmená vopred predmaľujú vo svojich ateliéroch, kde majú na tvorbu ideálne podmienky. Na ulici objekty už len dokončia, aby si mohli živé podujatie lepšie vychutnať a podebatovať s návštevníkmi,“ uviedla Majtánová.

Bod zlomu

Deväťmetrový nápis na pešej zóne bude niesť spoločnú tému, čo je novinka oproti predošlým šiestim ročníkom. „Témou tohtoročného heštegu je bod zlomu. Každý z umelcov môže reagovať na tému veľmi slobodne. Zlomové momenty pozná každý z nás a v jednotlivých písmenkách heštegu ich budete môcť nájsť,“ informoval Adrian Kobetič, ktorý je spolu s Jánom Balážom kurátorom akcie.

Siedmeho heštegu v poradí sa chopí zostava autorov, ktorí sa venujú najmä figuratívnej maľbe alebo kresbe, čo bude už na prvý pohľad viditeľná vizuálna zmena oproti minuloročným edíciám.

Výtvarníci budú vytvárať svoje písmená v spoločnej farebnej palete, ktorá vytvorí na ulici vizuálne harmonický celok. Kurátori vybrali odtiene počnúc šedou, cez žltú, oranžovú, až po tmavomodrú. „Každý z autorov si môže vybrať k palete jednu akcentovú farbu, ktorá celý hešteg oživí a vytvorí moment prekvapenia,“ doplnil Kobetič.

Pre záujemcov je pripravená aj výstava s názvom 7 rokov heštegu. Vernisáž sa uskutoční hneď po osadení nápisu na ulicu o 19.00 h. Vo foyer Kina Hviezda bude sprístupnených 35 písmen z predošlých ročníkov.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM