Dominika Handzušová Kultúra

Divadlo uvádza novú hru: Osud slovenskej rodiny v inscenácii Boží vták

Máte radi Neveru po slovensky? Divadlo Jána Palárika v týchto dňoch odohrá premiéru hry jej scenáristu, Petra Kováčika.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo uvádza novú hru: Osud slovenskej rodiny v inscenácii Boží vták
Zdroj: Dnes24.sk

Divadlo Jána Palárika uvedie v sobotu 28. februára premiéru hry Petra Kováčika Boží vták. Predstavenie sa začne o 19:00 hod., vstupné stojí 12 €. Hru si môžete pozrieť aj v piatkovej predpremiére v rovnakom čase.

Peter Kováčik sa najvýraznejšie etabloval v televízii, kde pracoval ako scenárista a dramaturg v Slovenskom filme. K jeho najznámejším scenárom patrí trilógia Nevera po slovensky (1979).

Osudy roľníkov v nových časoch

Hlavnou témou inscenácie je odhaľovanie našej nedávnej minulosti, no dnes už histórie. Hlboko a natrvalo ovplyvnila životy mnohých slovenských roľníkov. Kováčikova hra podáva neradostnú správu o stave sveta na začiatku päťdesiatych rokov.

Alfou i omegou príbehu je osud najmenšieho sociálneho spoločenstva – rodiny. Dramatik pregnantne reflektuje slovenskú národnú povahu a jej rôzne podoby.

Príbeh sa odohráva na slovenskej dedine. Mapuje osudy jednoduchých gazdov. Tí majú len svoju zem, ktorá ich živí a vieru v Boha. Nové časy prinášajú rozvrat a nútia ich, aby sa zriekli vlastného života a toho, čo je im najdrahšie. Patrí to k národnému koloritu, že sa v tomto období nájdu prisluhovači nových foriem poľnohospodárstva – združstevňovania – a vyťažia zo situácie maximum. Prototyp flexibilnosti, ktorý je aj dnes najzásadnejšou devízou, predstavuje Fľaškár, človek všetkých režimov a vierovyznaní.

Na hre sa podieľali

Inscenáciu režijne pripravil Viktor Kollár. Dramaturgom inscenácie je Martin Timko, autorom scény je umelecký šéf divadla Ján Zavarský, kostýmy navrhli Jaroslav a Miroslav Daubravovci, hudbu skomponoval Vladislav Šarišský a videoprojekciu pripravila Vladimíra Hradecká.

V hlavných úlohách sa predstavia Vladislav Jedľovský, Tibor Vokoun, Miroslav Beňuš, Ľuba Dušaničová, Tomáš Vravník, Tomáš Mosný, Martin Križan a ďalší.

Foto: Divadlo Jána Palárika

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM