Dominika Handzušová Rôzne

Dni športu 2014: Trnava bude hostiť aj finále, podarí sa doň prebojovať domácim?

Školské dni športu 2014 sa blížia. Na Mestskom atletickom štadióne v Trnave si sily zmerajú základné a stredné školy v štafetovom behu. Ďalšie tri disciplíny čakajú súťažiacich v areáli Kalokagatie.

Ilustračný obrázok k článku Dni športu 2014: Trnava bude hostiť aj finále, podarí sa doň prebojovať domácim?

Školské dni športu vznikli v 90. rokoch minulého storočia. Aktuálny ročník je v dátumoch rozdelený, čaká nás štafetový beh a neskôr predvedú žiaci šikovnosť s loptou a švihadlom.

Memoriál Márie Zavarskej

Na počesť prvej Slovenky, ktorá pôsobila ako rozhlasová športová redaktorka, sa koná v rámci nich bežecká súťaž. Memoriál Márie Zavarskej v štafetových behoch na 10×1000m chlapcov a 5×800 m dievčat prebieha na jeseň. Aj tento rok sa podujatie uskutoční na Mestskom atletickom štadióne A. Hajmássyho v Trnave. Účasť škôl je však výrazne nižšia. Zatiaľčo v uplynulom ročníku súťažilo 13 základných a materských škôl a 8 stredných škôl a gymnázií, tento rok ich počet klesne na sedem základných a štyri stredné školy.

Do celoštátneho finále postupujú najrýchlejšie štafety zo Slovenska. Zápolenie v obvodnom kole si môžete pozrieť v stredu 9. októbra od 10:00 hod. Aj Majstrovstvá Slovenska sa uskutočnia na MAŠ A. Hajmássyho v Trnave, a to 6. novembra.

Zúčastnené školy:

  • Obchodná akadémia Kukučínova
  • Športové gymnázium J. Herdu
  • ZŠ a MŠ Komenského, Smolenice
  • SZŠ BESST Limbová
  • ZŠ s MŠ Kornela Mahra
  • ZŠ s MŠ Dobrá Voda
  • ZŠ s MŠ Horné Orešany
  • ZŠ s MŠ A. Merici
  • ZŠ s MŠ Atómová

Lopty a švihadlá

Ďalšími disciplínami v rámci Dní športu 2014 je Abeceda futbalistu, Rope skipping a Penaltový festival. Študenti stredných škôl budú súťažiť 16. októbra od 9:00 hod. a žiaci základných škôl o deň neskôr. Majstrovstvá Slovenska sa opäť uskutočnia v Trnave, 6. novembra.

Abeceda futbalistu je súťažou vo futbalovom žonglovaní. Súťažiaci musí žonglovať pravou a ľavou nohou, hlavičkovať, či žonglovať všetkými časťami tela, ako je to vo futbale povolené. Dotyky všetkých troch disciplín sa po súčte budú rovnať získaným bodom.
Rope skipping je jednoducho skákanie cez švihadlo. Osobitne súťažiaci absolvuje skákanie na ľavej, následne pravej nohe a potom znožmo. Poradie sa stanovuje na základe súčtu troch výsledkov.
Penaltový festival je súťažou v kopaní pokutových kopov na hádzanársku bránku. Súťažiaci má vždy tri pokusy. Každý s troma platnými postupuje do ďalšieho kola, až po víťazného.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM