Júlia Vargová Rôzne

Dobré vínko aj predvojnové horoskopy: Takto vyzeral jarmok pred 55 rokmi, VIDEO

Hoci sa jedná o to isté podujatie, medzi vtedajším a dnešným jarmokom sú poriadne rozdiely. Pozrite si archívne video z roku 1964.

Ilustračný obrázok k článku Dobré vínko aj predvojnové horoskopy: Takto vyzeral jarmok pred 55 rokmi, VIDEO
Zdroj: YouTube.com

„Dnes takto vyzerala celá Trnava už od skorých ranných hodín,“ opisuje hlas moderátora rušnú atmosféru v trnavských uliciach. Mesto pred viac ako polstoročím síce bolo plné, no vtedajší frmol sa však s tým dnešným nedá ani len porovnať. Po minulé roky praskali ulice Malého Ríma vo švíkoch a vyzerá to, že rovnako plno bude na jarmoku aj tento rok.

Podľa informácií z videa odvysielaného 11. septembra 1964 jarmok v prvý deň navštívilo 50 000 ľudí z Trnavy a blízkeho okolia.

„Družstevná organizácia z Trnavy a Galanty pripravili v 120 vkusne riešených stánkoch ozaj bohatý výber rozličného tovaru,“ uvádza sa vo videu.

Pre porovnanie, podľa aktuálnych informácií bude v centre Trnavy tento rok 328 predajných miest pre komerčných predajcov, 243 miest pre remeselníkov a ľudovo-umeleckých výrobcov a 39 miest s občerstvením.

Pečené kačice či lokše… Chuťové bunky jarmočníkov si rovnako prišli na svoje aj pred 55 rokmi. Hlas moderátora v historickom videu referuje: „Aj dobré vínko dostalo vo viechach svoje miesto a zdá sa, že ho vyčapovali oveľa viacej, ako plánovali. A vôbec, na našich jarmokoch sa zrejme nie raz venuje hlavná pozornosť najmä žalúdku.“

Aj na novodobých jarmokoch sa často nestačíme diviť, čo nám dokážu rôzni predajcovia či „náhodní okoloidúci“ ponúknuť. Televízny štáb v roku 1964 zjavne svojou ponukou šokovala istá starenka.

„Nazdávame sa však, že atrakcie podobné tejto by tu už nemali mať miesto. Kto dovolil predávať dnes tejto babičke predvojnové horoskopy a planéty? Ťažko zistiť,“ počudovane konštatuje moderátor v archívnom zázname a dodáva, že to usporiadateľom dobré meno rozhodne nerobí.

Pred viac ako pol storočím jarmočníkom slniečko žičilo a boli spokojní. Dúfame, že to rovnako bude aj počas tohtoročného Tradičného trnavského jarmoku.

Foto: Ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM