Rôzne Správy

Dobrovoľní hasiči majú dôvod na radosť: V Maduniciach otvorili novú zbrojnicu, FOTO

Madunickí hasiči slávnostne otvorili novú zbrojnicu. Techniku doteraz skladovali provizórne.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľní hasiči majú dôvod na radosť: V Maduniciach otvorili novú zbrojnicu, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Volebný deň v Maduniciach mal v sobotu prívlastok aj hasičský. Miestni hasiči spolu so samosprávou pripravili obecnú slávnosť, dôvodom ktorej bolo odovzdanie novej zbrojnice.

„Doteraz sme žiadnu zbrojnicu nemali, našu techniku sme skladovali provizórne,“ povedal pre TASR predseda jednotky dobrovoľných hasičov Tomáš Oravec. Zbor sa v Maduniciach sformoval v roku 2015 po štvrťstoročnej prestávke. Ale založený bol už v roku 1880 a odvtedy, až na menšie výnimky, podľa Oravca fungoval. Útlm nastal až v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, potom po rokoch „slovo dalo slovo“ a pustili sa do toho opäť.

Hasiči prednedávnom získali zásahový automobil a tak obec podala dve žiadosti na granty na výstavbu a vybavenie zbrojnice.

V oboch prípadoch bola úspešná, ďalšie prostriedky, viac ako 100 000 eur, pochádzali z obecného rozpočtu. „Postavili sme halu aj s vybavením a rezervou do budúcnosti, keby sme dostali väčšie auto, aby ho bolo kam zaparkovať,“ uviedol Oravec.

Na Hasičský deň pripravili spanilú jazdu hasičských vozidiel po okolitých obciach aj ukážku disciplín hasičského športu. Najmenšie deti mali vlastnú disciplínu – vyslobodzovanie macka z domčeka. „Detí máme našťastie veľa, až 35, všetky z našej obce. Najstarší chlapci čoskoro prestúpia k dospelým a budú sa môcť začať zúčastňovať zásahov,“ uviedol Oravec.

Aktívnych registrovaných členov majú v Maduniciach 22. Jednotka sa krátko po svojom obnovení dostala do A-kategórie, čo ju oprávňuje zúčastňovať sa výjazdov spolu s profesionálmi. „Máme v našich radoch aj profesionálnych hasičov, čo nám veľmi pomáha v odbornej spôsobilosti. A tiež sú našimi členkami aj niektoré naše manželky,“ dodal Oravec.

V Maduniciach počas Hasičského dňa otvorili novú zbrojnicu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM