BTW Správy

Dobrovoľníci vyčistili zelený pás na Družbe, GALÉRIA

Na akciu za čistejšiu a lepšiu Trnavu prišlo v nedeľu 24. mája viac ako 20 ľudí, ktorím záleží na našom meste. Z obyvateľov, ktorí ich sledovali z okien, sa nepridal nikto.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci vyčistili zelený pás na Družbe, GALÉRIA
12
Galéria
Zdroj: www.facebook.com/lepsiatrnava

Po nedeli je vďaka dobrovoľníkom ďalšia časť Trnavy krajšia. Tentoraz sa postarali o zelený pás na Družbe siahajúci spoza Kauflandu až po jeho koniec za ihriskom Lokomotívy.

Vyčistiť najväčšiu zelenú plochu na sídlisku Družba ich prišlo od rána postupne viac ako dvadsať. Zaujímavosťou je, že zďaleka nie väčšina z nich býva na Družbe. Ak niekomu záleží na svojom meste, tak sa neorientuje len na priestor pod svojimi oknami, zdá sa. V skupine boli dokonca aj prisťahovalci. Srb, Ukrajinec a tiež Japonka, ktorá si Trnavu zamilovala a rozhodla sa tu usadiť. Prišli aj štyria poslanci mestského zastupiteľstva.

Skupina začala park čistiť za supermarketom a skončila po troch hodinách približne o kilometer ďalej za „Lokotkou“. Vyzbierať sa podarilo odpad, ktorého množstvo zaplní celý kontajner. Ten bude odvezený na náklady mesta. Odpad tvorili okrem klasických nálezov ako sú plastové i sklené fľaše, sáčky, plechovky či kartóny aj veci ako pneumatika, barle, motor, stoličky, odevy, matrace, žiletky. Pozornosť nevenovali dobrovoľníci len veľko-objemovému odpadu. Vyzbierali aj porozbíjané sklo a ohorky z cigariet, ktorými zaplnili celé vrece!

„Najviac bordelu bolo v časti za Lokomotívou, okolo výmeničky plynu. Stanujú tam ľudia bez domova. Ten stan si dokážu udržiavať čistý, ale nechápem, ako im dokáže neprekážať ten neporiadok okolo. Mestská polícia im to toleruje, nič sa s tým nedeje. Akurát niekto im tu nechal vytlačený drsný odkaz, podpísal sa ako správca parku. Odkaz som im teraz nechal aj ja. Ak tu naďalej budú robiť nelegálnu skládku, prídem to tu upratať aj s ich stanom, matracmi a stoličkami. Nevadí mi, že sú tu, ani že tu pijú. Zlé je, že odmietajú po sebe upratať,“ povedal jeden z účastníkov, ktorý nechce byť menovaný.

„Nie sú však problémom len sociálne prípady. Park navštevujú aj obyvatelia sídliska. A niektorých ako by sa udržiavanie poriadku netýkalo. Ďalšia vec je, že počas brigády nás z okien mohli vidieť stovky ľudí, ktorým sme v podstate upratovali dvorček. Neprišiel z nich ani jeden,“ posťažoval sa dobrovoľník.

Ďalšie upratovanie

Nasledujúce upratovanie sa presunie do zeleného pásu na opačnom konci Trnavy. „Ďalšia výzva pre nás bude budúca sobota pravdepodobne o 10:00. Stretneme sa pri kopcoch vedľa detského ihriska na Beethovenovej,“ oznámil Martin Uhlík, organizátor už piateho ročníka veľkej komunitnej akcie s názvom „Jarné čistenie Prenga.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM