Rôzne

Dobrovoľný hasičský zbor z Trnavy oslavuje: V meste pôsobí už 150 rokov

Na ich počesť otvorili v Malom Ríme výstavu. Organizátori sprístupnili verejnosti aj zbierkové predmety z čias Rakúsko-Uhorska.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľný hasičský zbor z Trnavy oslavuje: V meste pôsobí  už 150 rokov
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Bohu na slávu, blížnemu na pomoc je názov výstavy k 150. výročiu založenia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Trnave. Otvorili ju v piatok v priestoroch Štátneho archívu Trnava a pre verejnosť bude prístupná do 30. apríla budúceho roka.

Rôzne zaujímavé kúsky

„Výstava prezentuje prostredníctvom archívnych dokumentov a zbierkových predmetov jeden a pol storočia organizovanej dobrovoľnej hasičskej ochrany v Trnave. Vystavujeme napríklad zápis o schválení stanov zboru z magistrátnych protokolov mesta Trnava zo 4. novembra 1868, fotografie hasičov pôsobiacich v zbore zo 70. rokov 19. storočia, reklamné letáky s vyobrazením starej hasičskej techniky, pozvánky na plesy a podujatia hasičov z územia celého Rakúsko-Uhorska,“ informovala riaditeľka archívu Júlia Ragačová.

Z vystavených zbierkových predmetov upozornila na zástavu z roku 1922, hasičský strhávací hák, modely hasičských áut či diorámu trnavskej hasičskej stanice. Prezentované sú aj uniformy, hasičská literatúra, obrazy a portréty trnavských hasičov. Súčasťou pripomienky výročia založenia zboru bolo prijatie zástupcov trnavského DHZ na radnici a posvätenie novej hasičskej zástavy.

Hasiči majú za sebou kus histórie

Pred vznikom DHZ patrilo hasenie a prevencia požiarov v Trnave do kompetencie mesta. Nezastupiteľnú pozíciu pri ňom mali cechy, no v roku 1848 prichádza zanietenec Kajetán Zandl s myšlienkou založenia občianskej stráže, podriadenej mestskému policajnému kapitanátu.

O dvadsať rokov neskôr, 1. novembra 1868 na valnom zhromaždení schválil Trnavský dobrovoľný hasičský zbor v Trnave svoje stanovy. Tak bol položený základný kameň tradície, ktorá pretrvala s obmenami doteraz.

V súčasnosti v nej pokračuje spoluorganizátor výstavy DHZ-Trnava centrum, ktorý má 35 členov a od novembra 2018 veliteľa Daniela Haragu. Zameriava sa hlavne na požiarne kontroly v rodinných domoch a malých prevádzkach a propagáciu požiarnej ochrany formou súťaží v požiarnickom športe či besied s verejnosťou.

Dobrovoľnému hasičstvu je venovaná aj expozícia Západoslovenského múzea, ktorá mapuje túto činnosť na území celého Trnavského kraja, vrátane Trnavy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM