Monika Hanigovská Rôzne

Dovolenka doma nemusí byť nuda: 3 skvelé tipy na výlet, ktoré nezaťažia rozpočet

Šetrenie na dovolenku nevyšlo podľa predstáv, to poznajú mnohí. Za krásami však netreba cestovať cez pol sveta. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka doma nemusí byť nuda: 3 skvelé tipy na výlet, ktoré nezaťažia rozpočet
10
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohé dovolenkové destinácie vo svete, ale i doma na Slovensku dokážu doslova vyžmýkať peňaženku. Krásne zážitky však človek dokáže získať aj bez vysokých nákladov. My sme sa zamerali práve na takéto miesta. A navyše sa nachádzajú v Trnavskom kraji. Necháte sa inšpirovať?

Kaštieľ a nie iba to

Kúsok za Trnavou na milovníkov krásnych stavieb, či prírody, čaká naozajstný skvost. Len približne 20 minút od nášho mesta sa nachádza obec Budmerice. Dedina a jej okolie ponúka celý rad zaujímavosti, ktoré stoja za navštívenie.

Azda najväčším lákadlom je samotný kaštieľ, ktorý je momentálne v pôsobnosti Ministerstva kultúry. Tento skvost dal postaviť v roku 1889 gróf Ján Pálffy so svojou šestnásťročnou manželkou Alžbetou Schlippenbachovou.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Remeselníci podľa pokynov renesančných predlôh – a to v podobe vtedajších francúzskych vzorových zámkov, – vytvorili tento nápadný a oku lahodiaci kaštieľ. Aj dnes môžeme obdivovať zachytenú renesanciu, zhmotnenú do veľkého množstva všakovakých vežičiek, či napríklad štítových vikierov. Obdivovať sa však dá z každej strany, akosi vždy inak. Ponúka aj zaujímavú prehliadku vo svojich útrobách.

Zdroj: TASR

V okolí kaštieľa sa nachádza aj park ako stvorený na relax, zlákať sa môžete nechať aj lesom. V samotnej obci sa nachádza aj dom spisovateľa a historika Pavla Dvořáka, či tzv. Budmerická izbička, v ktorej si môžete zase nechať popásť oči napríklad na všakovakých krásnych výšivkách, krojoch, či hračkách tejto malebnej obce.

Po náučnom chodníku

Kus prírody neďaleko Trnavy, ktorý stojí naozaj za to. Náučný chodník Smolenický kras, ktorý bol pre verejnosť otvorený pred štyrmi rokmi je atraktívnou možnosťou, ako parádne zrelaxovať. Chodník štartuje v Smoleniciach pri kostole, ďalej smeruje dolinou Hlboča, pokračuje cez lúku Vlčiareň k jaskyni Driny a odtiaľ vedie do časti Jahodníka. Ako už samotná trasa napovedá, zaujímavých zastávok je v tejto oblasti hneď niekoľko.

Náučný chodník je dlhý 4,5 km a je pomerne nenáročný s prevýšením približne 100 metrov. Počas pekného pochodu tak prejdú turisti okolo ôsmich informačných tabúľ. Tie poskytnú počas túry dostatok dôležitých ale aj zaujímavých informácií. Dozvedieť sa tak môžeme napríklad to, aké rastliny a živočíchy žijú v tejto oblasti, aké chránené živočíšne druhy nájdeme v tejto lokalite a aké lesné železnice sa tu v minulosti nachádzali.

Zdroj: TASR

V Skalici nebudete vedieť, kam skôr skočiť…

Skalica ponúka množstvo atraktívnych lákadiel. Návštevníci tak môžu obdivovať napríklad krásne zdobený Dom kultúry prezývaný aj ako Jurkovičov dom, Rotundu svätého Juraja, lákavý mlyn, mestské opevnenie, či samotné unikátne námestie trojuholníkového tvaru. Pozrite sa na tieto vybraté lákadlá detailnejšie.

Dom kultúry je pastvou pre oči a mangnetom pre vyznávačov pekných fotografických záberov. Táto krásne maľovaná stavba je počinom významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Samotné jadro budovy bolo postavené v roku 1905. Budova však uchvacuje aj svojím vnútrajškom. Nachádza sa tam totiž napríklad krásna divadelná sieň, ktorú zdobia nástenné maľby od umelcov Josefa Uprku a Antoša Frolku. V súčasnosti slúži dom pre kultúrne a spoločenské podujatia. Avšak na prvom poschodí si môžete dopriať umeleckú lahôdku v podobe stálej expozície známej pod menom Galéria Júliusa Koreszku.

Zdroj: TASR

Nenechajte si ujsť ani spomínanú rotundu. Rotunta v Skalici zaujme nielen svojím akýmsi vonkajším romantickým zjavom. Skutočné poklady ukrýva vo svojich útrobách, kde sa nachádzajú vzácne nástenné maľby už z konca 15. storočia. Steny tejto rotundy odkrývajú výjavy z legendy o svätom Jurajovi a súčasne znázorňujú aj erby mesta a rodu Zápoľských.

Počas prechádzky Skalicou si nenechajte ujsť ani tzv. Mlyn bratov Pilárikových. Trojpodlažnú budova mlyna, ktorá stojí na mieste pôvodného vodného mlyna, jednoducho nemožno prehliadnuť. V súčasnosti je tento skvost sprístupnený verejnosti. Ako uvádza mesto Skalica na svojom webe, popri množstve sakrálnych pamiatok v meste je mlyn ukážkou technickej pamiatky s mimoriadne dobre zachovaným zariadením.

Aj mesto Skalica sa môže pochváliť časťami hradieb. Dnes sa však dá vychutnať len malý úsek zachovaného skvostu, prechádza popri ňom však skutočne stojí za to. Užiť si Skalicu môžete aj na námestí, kde sa rozprestiera unikátne námestie trojuholníkové­ho tvaru.

FOTO: 3 skvelé tipy na výlet neďaleko Trnavy, ktoré nezaťažia rozpočet
10
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM