Júlia Vargová Kultúra

Dramatické texty a veľkolepý herecký koncert: Divadlo otvára sezónu Tancom smrti

Naštudovanie hry Augusta Strindberga, ktorý je jedným z najvýraznejších severských prozaikov a dramatikov devätnásteho storočia, budeme mať možnosť vidieť v slovenskej premiére stodevätnásť rokov od jej vzniku.

Ilustračný obrázok k článku Dramatické texty a veľkolepý herecký koncert: Divadlo otvára sezónu Tancom smrti
4
Galéria
Zdroj: Divadlo Jána Palárika

Johan August Strindberg je považovaný za priekopníka modernej drámy, ktorého vplyv je citeľný dodnes. „Tanec smrti je jednou z päťdesiatich ôsmych hier, ktorých je autorom, a patrí medzi jeho vrcholné dramatické texty, ktoré vznikli krátko pred jeho smrťou,“ vysvetľuje trnavské divadlo.

Divadlo Jána Palárika (DJP) uvedie premiéru inscenácie Tanec smrti 4. októbra o 19:00 vo veľkej sále.

„V našich zemepisných šírkach sa doposiaľ uvádzala len úprava Tanca smrti z pera Friedricha Dürenmata, Play Strindberg,“ ozrejmuje divadlo a ďalej uvádza, že herecký koncert z pera švédskeho klasika pojednáva o nekonečnom a vášnivom zápase muža a ženy.

Dej hry sa podľa informácií z DJP odohráva na malom ostrove, kde žije vojenský kapitán Edgar so svojou manželkou, bývalou herečkou, Alicou. Manželia nedokážu žiť jeden bez druhého, no neustále sa trýznia. Svedkom tohto „tanca smrti“ sa stáva ich spoločný priateľ Kurt.

„Neskôr sa stretávame s ich deťmi a sledujeme rodiaci sa vzťah medzi nimi, ktorý je pokračovaním vyobrazenia vzťahu muža a ženy, ako neustáleho súboja pohlaví o moc a morálnu prevahu,“ opisuje krajské divadlo.

Režisérom inscenácie je Rastislav Ballek, dramaturgom i autorom úpravy textu Mário Drgoňa. Kostýmovou výtvarníčkou je Katarína Holková a autorom scénografie Tom Ciller. O výber hudby sa postaral Marián Lejava.

„Tanec smrti ponúka veľké príležitosti pre dvoch skúsených hercov a v trnavskom uvedení bude veľkolepým hereckým koncertom populárnych bardov Divadla Jána Palárika, Vladimíra Jedľovského a Tatiany Kulíškovej,“ uvádza DJP.

Zároveň dodáva, že okrem nich sa v inscenácii predstavia hostia Martin Hronský, Lucia Čižinská, Martin Belianský a člen hereckého súboru DJP Tomáš Mosný.

Premiéra v Divadle Jána Palárika: Tanec smrti
4
Galéria
Zdroj: Divadlo Jána Palárika
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM