Samospráva

Zmeny v rozpočte: Trnavský samosprávny kraj podporí dopravu, školstvo i divadlo

Kraj upravil rozpočet pre tento rok. Jeho zmenu schválili poslanci na svojom stredajšom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny v rozpočte: Trnavský samosprávny kraj podporí dopravu, školstvo i divadlo
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Zmenu rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na rok 2019 schválili poslanci na svojom stredajšom zasadnutí. Vyplynulo z nej poskytnutie návratnej finančnej výpomoci pre Letisko Piešťany vo výške 688 500 eur a 810 000 eur na úhrady výdavkov na odstránenie havarijného stavu majetku TTSK v oblasti IT spôsobeného masívnym výpadkom elektrickej energie.

Predseda TTSK Jozef Viskupič zdôvodnil plénu aj ďalšie úpravy. „Do príjmovej časti rozpočtu sú zapájané príjmy v celkovej výške 5,5 milióna eur. Z toho sú bežné príjmy vo výške 3,4 milióna eur, daňové príjmy 2 milióny eur a nedaňové 1,4 milióna eur,“ konštatoval Viskupič.

O rovnakú sumu sa zvýšili výdavky, kapitola bežných výdavkov bola zvýšená o 3 milióny eur. V nich je zahrnuté okrem iného 1,6 milióna eur pre Správu a údržbu ciest TTSK, 125 000 eur vynaloží krajská samospráva na prevádzku zrušených autobusových spojov do Gabčíkova, Blatnej na Ostrove a Chtelnice, ktoré doteraz prevádzkoval Bratislavský samosprávny kraj.

Sumu 100 000 eur určili poslanci pre Divadlo Jána Palárika na dva nové divadelné projekty a tiež úhradu rekreačných poukazov. Pre rozpočtové organizácie v oblasti vzdelávania je vyčlenených ďalších 651 000 eur a do oblasti sociálnej pomoci pôjde 459 000 eur. Rozpočet kapitálových výdavkov bol zvýšený o sumu 1,3 milióna eur.

V sume je okrem iných 810 000 eur na riešenie kritickej situácie v oblasti informačných technológií, 26 200 eur na nákup elektromobilu a 220 000 eur na rekonštrukciu striech budov Figaro v Piešťanoch.

„Zvyšujeme aj rozpočet výdavkových finančných operácií o návratnú finančnú výpomoc pre Letisko Piešťany vo výške 688 500 eur na úhradu záväzkov na dani z nehnuteľností voči mestu Piešťany vzniknutých za obdobie minulých rokov,“ uviedol predseda TTSK s tým, že Piešťany sa rozhodli zvýšiť základné imanie letiska o rovnakú sumu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM