BTW Správy

Fakultná nemocnica Trnava rozšírila diabetologickú ambulanciu

Nová ambulancia má priniesť moderné prístupy k liečeniu cukrovkárskych komplikácií.

Ilustračný obrázok k článku Fakultná nemocnica Trnava rozšírila diabetologickú ambulanciu
2
Galéria

Kliniky vnútorného lekárstva vo Fakultnej nemocnici Trnava (FN) reaguje na čoraz vyšší počet diabetologických ochorení rozširením svojej diabetologickej ambulancie. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Katarína Tittelová.

Trápenie menom cukrovka

Diabetes mellitus alebo cukrovka je ochorenie, pre ktoré je príznačné dlhodobé zvýšenie cukru v krvi – hyperglykémia. Zvýšená hladina cukru v krvi nebolí, ale významne zvyšuje riziko závažných ochorení ako srdcový infarkt, cievna mozgová príhoda, zlyhanie obličiek alebo upchávanie ciev dolných končatín.

Odhaduje sa, že v súčasnosti týmto ochorením trpí skoro 10 % populácie a ich počet sa bude v budúcnosti len zvyšovať.

Viac priestorov pre cukrovkárov

Podľa hovorkyne je očakávaný nárast výskytu tohto ochorenia významným dôvodom pre rozšírenie diabetologickej ambulancie. „Lekári, špecialisti v odbore diabetológia, tu budú poskytovať komplexnú starostlivosť pre pacientov s ochorením diabetes mellitus, prediabetickým syndrómom a pre tehotné ženy s cukrovkou,“ uviedla.

Ambulancia, ako informovala Tittelová, úzko spolupracuje s inými špecialistami ako je cievny chirurg, angiológ a rádiológ za účelom moderného riešenia komplikácií, ktoré ochorenie prináša.

„Medzi komplikácie patrí diabetická noha, obezita alebo zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi. Lekári sú držiteľmi certifikátu Ministerstva zdravotníctva SR, ktorý umožňuje nastavenie na inzulínovú pumpu a CGM systém – kontinuálny monitoring cukru v krvi -v ambulantných podmienkach“ upresnila Tittelová.

Ordinačné hodiny

Nová ambulancia bude fungovať päť dni v týždni. Ordinačné hodiny sú od 07:00 do 15:00 hod. a na vyšetrenie sa pacient môže objednať telefonicky na čísle 033 59 38 237 alebo osobne v ambulancii.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM