Monika Hanigovská Rôzne

Fašiangy kedysi? Nenechajte si ujsť krásne rozprávanie dvoch trnavských babičiek

Rozpovedali nám ich pekné spomienky. Trnavské babičky Mária (92) a Emília (84) si zaspomínali, ako to kedysi v našom meste a okolí vyzeralo cez fašiangy.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangy kedysi? Nenechajte si ujsť krásne rozprávanie dvoch trnavských babičiek
Zdroj: TASR

Fašiangy sú opäť tu. Aj dnes je toto obdobie časom zábavy, plesov, rodinných stretnutí, ale aj zachovávaním istých zvykov a tradícií. Ako to však v našom meste a okolí vyzeralo počas tohto obdobia kedysi? Zaspomínali si na to pre náš spravodajský portál trnavské babičky pani Mária (92) a Emília (84). Prezradili nám svoje spomienky spred vyše sedemdesiatich ro­kov.

Mečová pieseň

Tradičný fašiangový čas sa podľa slov Márie nemohol obísť bez sprievodu. „Ako dieťa som si nenechala ujsť fašiangový sprievod. Často sa začínal za hlasného pospevovania piesne „Fašiangy, Turíce“… Dobre si stále ešte spomínam aj na nášho suseda, býval na čele tohto veselého sprievodu a to pri mečovej piesni „Pod šable, pod šable, aj pod obušky…", kedy sa oháňal šabľou, na ktorej mal napichnuté rôzne dobroty,“ prezradila nám s úsmevom na perách pani Mária. Ako ďalej uviedla táto rodená Trnavčanka našej redakcii, na šabľu sa napichovali napríklad šišky, či slanina.

Zdroj: TASR

Parádili sa

Vo fašiangovom období si Trnavčania kedysi dôkladne vyberali to, čo si na seba oblečú. Bol to čas veselice, nadväzujúcich zoznámení, ale aj svadieb. „Viete, ľudia sa niekedy inak veselili, zabávali a k tomu aj parádili. Trnavčania mali vo zvyku vybrať so svojich kasní to najkrajšie, najsviatočnejšie oblečenie. Mnohé oblečenie si šetrili práve na takéto obdobie. Ani muži v peknom oblečení nezaostávali. Mladí sa tak mali možnosť cez rôzne veselice spoznať. Bývali to pomerne veľké zábavky, ktoré boli obľúbené, čo pritiahlo vždy dosť Trnavčanov,“ vykreslila nám obraz vtedajších fašiangov pani Emília.

Pani Mária zalovila vo svojej pamäti aj ďalej a rozpovedala nám viac o niekdajších svadbách vo fašiangovom období. „Môj otec vo svojom voľnom čase hrával v kapele, ktorá si zarábala na svadbách ale aj tancovačkách, ktoré boli časté v čase fašiangov. Pamätám si, ako mi vravieval: „Trnafské dievčatá sa najvác svadbili na fašángi“. A naozaj, najmä ako dieťa si pamätám, že na našej ulici a v jeho okolí sa vždy udiala v tomto období nejaká tá svadba,“ rozpráva nám trnavská seniorka s jemným úsmevom na tvári.

Zdroj: TASR

Šišky ako trofej

Samozrejme, veselenie neobišlo počas fašiangov ani neďaleké dediny. Ľudia si pochutnávali na mäsových zabíjačkových dobrotách, sladkých šiškách, ale nezabúdali ani na zvyky. „V dedinách prebiehali početné zabíjačky. Pamätám si to dosť dobre, lebo som mala starú mamu v Chtelnici. Ako v Trnave, tak aj tam, bývali taktiež obľúbenou sladkou dobrotou tradičné šišky. Nikdy sme sa ich nemohli dojesť… Aj tu bývavali fašiangové tancovačky. A fašiangom neušli ani dievčatá, čo ostávali doma. Chlapci totiž vyklopávali po domoch a roztancovávali ich všetky. Za odmenu dostávali od dievčat šišky, tie si navliekali na obušky ako trofej,“ vykreslila nám na záver pamätníčka Mária.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM