Kultúra

Festival Blues Moods priniesol desiatky koncertov: Načal druhú dekádu

Viac ako štyri desiatky koncertných vystúpení a najmenej 200 účinkujúcich – to je bilancia doterajších desiatich ročníkov medzinárodného hudobného festivalu Blues Moods, ktorý sa od roku 2010 koná každú jeseň v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Festival Blues Moods priniesol desiatky koncertov: Načal druhú dekádu
Zdroj: TASR

Trnavská hudobná spoločnosť (THS) ako organizátor si dala pri vzniku podľa slov jej člena Petra Stojku za cieľ propagovať tento hudobný žáner formou výročného festivalu a podporných aktivít, ktoré by mali pomáhať k obohateniu kultúrneho života v meste.

Hosťami jubilejného 10. ročníka boli počas uplynulého víkendu slovenskí, poľskí a talianski hudobníci.

Zahral na ňom aj známy hráč na fúkaciu harmoniku Erich Boboš Procházka. Na trnavskom festivale nehral prvýkrát. „Je to veľmi dobrá akcia a ja považujem Trnavu za slovenskú bluesovú veľmoc,“ povedal pre TASR.

Menšinový žáner

Festival je zameraný na menšinový žáner, ktorého korene je možné nájsť vo všetkých hudobných štýloch, no na Slovensku je podujatí, kde by znel, relatívne málo. Preto si Erich Boboš Procházka cení vytrvalosť organizátorov, ktorí nachádzajú podporu aj na radnici či vo Fonde na podporu umenia.

„V priebehu rokov sme mali v Trnave hostí z Maďarska, Poľska, Rakúska, Talianska, Veľkej Británie, Austrálie i USA,“ uviedol Stojka.

Zo slovenských a českých formácií spomenul skupiny, ako Silvia Josifoska & Sitra Achra, ZVA 12–28 Band, Petra Lipu, Blues Rules, Pitný režim, W Blues Band, Veteránov zo Salónu Doré, Beans & Bullets, Vladimíra Mišíka, Milan Konfráter Blues band či Ľuboš Beňa & Matěj Ptaszek.

Nemalé ambície

THS popri tom počas roka zvykla organizovať aj Modré štvrtky, klubové koncerty slovenských i zahraničných sólistov či skupín.

Ambície organizátori nemajú malé. „Na začiatku sme si povedali, že chceme v Trnave vidieť Erica Claptona, keď už do neďalekej Serede chodia také významné kapely. Tak uvidíme,“ odľahčil Stojka úvahy o tom, koho nabudúce diváci na 11. ročníku Blues Moods uvidia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM