Monika Hanigovská Rôzne

FOTO: Trnava má novú dominantu: Aké posolstvá vystihuje nový nápis?

Trnava sa môže v týchto dňoch pochváliť novým nápisom. Niektorí už pri ňom boli, iní sa k nemu ešte len chystajú. Poznáte však význam jednotlivých písmen?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Trnava má novú dominantu: Aké posolstvá vystihuje nový nápis?
8
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Na pešej zóne priam priťahuje oči všetkých okoloidúcich. Reč je o novom 9 – metrovom hashtagu mesta, (hashtag – slovo alebo fráza označené predponou „#“, poz. red.) ktorý si počas víkendu zobrali do parády tamojší umelci. Poznáte však umelecký význam povestnej „mriežky“ a jednotlivých písmen?

„Mriežku“ umelecky dofarbili žiaci 6. až 9. ročníka tamojšej SZUŠ. „V rámci aspektu Transpozícia – prenos živých princípov prírody žiaci riešili výtvarný problém kontrastov v námete organických a anorganických foriem,“ stojí v popise.

Nosným pojmami v tzv. organickej časti boli témy ako východné japonsko – čínsky princíp, éterickosť, spiritualita, mäkké prechody, práca so škvrnou ale napríklad aj organický tvar, či ľahkosť lazúrnych plôch. „Étosom výtvarného umenia sa tak stala akcentácia prírodného vedomia,“ stojí ďalej v popise. Na diele sa podieľala Olívia Dlasková, Patrícia Hamerlíková a Lujza Čambálová.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Prvé písmeno trnavského nápisu znázorňuje hneď niekoľko umeleckých tém. Klaudia Šimuničová vníma umelecky písmeno „T“ ako Trnava, ako „uTrpenie", „Tŕň“ aj ako „osTeň“. Jej tvorba odkazuje ďalej na „T“ ako Tobiáš, „Ty“, „pnuTie“ a ako kríž.

Za oknami

Akýsi prijemný, mäkký pocit vyvoláva ďalšie umelecky stvárnené písmeno „R“.

Maľovania písmena „R“ sa zhostila Naďa Salbotová. „Za oknami rýchlo ubiehajú zvlníte polia, cestu lemujú staré stromy, na ktorých vidieť striehnuť dravé vtáky. Do nosa udrie svieži vzduch. Farebné domy ľudí, rôzne…Z niektorých je cítiť život, aký tu bol nedávno realitou, jednoduchý, spätý s prírodou. Nad tým plynie nekonečná meniaca sa obloha,“ takto farbisto vykresľuje autorka svoju tvorbu.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Inšpiratívna výšivka

Návštevníci si môžu vychutnať aj umelecké stvárnenie Zuzany Branišovej, ktorá umelecky stvárnila písmeno „N“. „Ornament sa ľudovom odeve je ako značka. Charakterizuje región či obec a odlišuje ich od ostatných. Výšivka z okolia Trnavy je bohatá na tvaroslovie, ktoré je niekedy podmienené aj použitou technikou. N-ko nesie ornament z rukáva mužskej košele. Je kresba vychádza podľa prekresleného vzoru a podľa počítanej nite.“

Emócia, na ktorú zabúdame

Medzi písmenami vyniká aj prvé maľované „A“ v nápise nášho mesta. „Maľba písmena sa zaoberá problematikou jednotlivca a davu. Kolobehu z práce a do práce a uvažuje nad (ne)individualitou osoby. Skúma hodnoty, názory a dezorientáciu v oblasti estetiky „človeka bežné,“ pričom základnou črtou obrazu je tvár muža v emócii,“ vysvetľuje popiska.

Podľa autorky Evy Šrubařovej dielo opisuje emóciu, ktorú muž pri svojich dennodenných povinnostiach zabúda prežívať.

Zaujať Trnavčanov ale aj návštevníkov mesta môže aj umelecké stvárnenie písmena „V“, ktorému takpovediac vdýchli život Zdenka Hassová a Laco Vrždák. Výpovednou hodnotou je samotné tetovanie. Posledné „A-čko“ vzdáva umelecky poctu všetkým otcom. Autorkou diela je Tatiana Vrtochová.

OBRAZOM: Trnava má nový hashtag mesta
8
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM