Rôzne

Františkáni v Trnave predstavili rehoľné rúcha: Rád sa môže pochváliť novou knihou

U františkánov predstavili knihu Rehoľné a mníšske rúcha na Slovensku. Nadväzuje na výstavu, ktorá v Malom Ríme vzbudila záujem u domácich aj zahraničných návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Františkáni v Trnave predstavili rehoľné rúcha: Rád sa môže pochváliť novou knihou
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Uvedenie knihy Rehoľné a mníšske rúcha na Slovensku pripravil na štvrtok 8.novembra v refektári františkánskeho kláštora Štátny archív v Trnave a Rehoľa menších bratov – františkánov v Trnave.

Kniha Petry Boženy Trnkovej a Adriána Lančariča nadväzuje na výstavu, ktorá sa konala v roku 2015 vo výstavnej sieni arcibiskupského paláca v Trnave, a ktorá vzbudila záujem u domácich aj zahraničných návštevníkov.

„Práve ten primäl autorov výstavy k vytvoreniu katalógu rehoľných rúch. Publikácia obsahuje základné informácie o 29 mužských a 49 ženských rehoľných a mníšskych spoločenstvách, ktoré u nás pôsobia,“ informovala riaditeľka archívu Júlia Ragačová.

Aj ďalšie podrobnosti

Okrem farebných fotografií rúch čitateľ nájde aj informácie o reholiach na Slovensku – oficiálny názov v slovenčine aj v latinčine, skratku a bežne používaný názov, dátum a miesto založenia, meno zakladateľa, rok príchodu na Slovensko, súčasné sídlo, meno aktuálneho predstaveného, aktuálny počet členov a komunít s adresami a poslanie. Údaje boli aktualizované k 31. marcu 2018.

Do programu prezentácie zaradili organizátori aj prednášku Reginalda Adriána Slavkovského Niekoľko úvah o habite.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM