BTW Kultúra Správy

Podujatie Františkánske dvere dokorán pripomenie Akciu K, likvidáciu rehoľných rádov

Kultúrny program pre celú rodinu doplní benefičný koncert speváčky Simy Martausovej v záhrade kláštora.

Ilustračný obrázok k článku Podujatie Františkánske dvere dokorán pripomenie Akciu K, likvidáciu rehoľných rádov
Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Dnes24.sk

Pripomienkou 70. výročia Akcie K – násilnej likvidácie mužských rehoľných rádov, bude v Trnave podujatie Františkánske dvere dokorán. Popoludňajší program na sobotu 20. júna pripravil Štátny archív v Trnave a Ústav pamäti národa (ÚPN) v spolupráci s rehoľou menších bratov – františkánov v ich kláštore. Informovala o tom riaditeľka Štátneho archívu Júlia Ragačová.

Program

Spomienková časť podujatia bude v refektári kláštora, kde od 13.00 h odznejú prednášky o živote a pôsobení františkánov po Akcii K počas totality, o likvidácii františkánskeho kláštora v Hlohovci a premietnu dokumentárny film Tiene barbarskej noci z dielne ÚPN.

V kostole sv. Jakuba bude o 15.00 h komentovaná prehliadka s výstupom na vežu a na 19.20 h je v záhrade kláštora naplánovaný benefičný koncert speváčky Simy Martausovej.

Celé popoludnie bude tento priestor otvorený pre rozhovory s občerstvením a hrami pre najmenších.

Akcia K

Tajná akcia Štátnej bezpečnosti s názvom Akcia K (K ako kláštory) sa uskutočnila v noci z 13. na 14. apríla 1950. Príslušníci národnej bezpečnosti, Ľudových milícií a ŠTB niekde aj za asistencie armády vnikli do mužských kláštorov v celom Československu, na Slovensku zatkli 881 rehoľníkov z jedenástich reholí. Po tejto prvej akcii nasledovalo rušenie ďalších kláštorov, Akcia K2. „Týmito dvoma zásahmi bolo na Slovensku postihnutých 1180 rehoľníkov z 15 reholí žijúcich v 76 kláštoroch. Rehoľníci na Slovensku boli sústredení do kláštorov v Močenku, Hronskom Beňadiku, Podolínci, Kostolnej a v Báči. Potom sa pozornosť režimu obrátila na ženské rehole. V auguste 1950 prebehla Akcia R (rehoľníčky) zameraná na likvidáciu ženských reholí,“ uviedla Ragačová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM