BTW Kultúra Správy

Galéria predstavuje dielo maliara a grafika Alexandra Salontaya

Rozsiahle dielo maliara a grafika Alexandra Salontaya môžete spoznať v Galérii Jána Koniarka v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Galéria predstavuje dielo maliara a grafika Alexandra Salontaya
Zdroj: Galéria Jána Koniarka v Trnave

Výstava začína vernisážou vo štvrtok 4. júna v Koppelovej vile na Zelenom kríčku. Vystúpi na nej aj syn umelca, hudobník Daniel Salontay zo skupiny Longital, ktorý zahrá skladby z cyklu Zaobraz inšpirované dielami výtvarníka.

Kurátor výstavy Filip Krutek uviedol, že tvorba Alexandra Salontaya (nar. 1937), ktorý na slovenskú výtvarnú scénu vstúpil v 60. rokoch 20. storočia, nebola doposiaľ relevantným spôsobom zdokumentovaná, prehodnotená a nestala sa predmetom umelecko-historického výskumu. „Súčasťou výstavy bude aj odborná štúdia, ktorá chce odbornej aj laickej verejnosti dielo neprávom opomínaného autora predstaviť a retrospektívne ho včleniť do diskusie o vývoji slovenského maliarstva druhej polovice 20. storočia,“ uviedol Krutek.

Salontayova tvorba predstavuje špecifickú maliarsku polohu a reakciu na jednotlivé dekády, v ktorých žil a tvoril, od reflexie osobnej mytológie v socialistickej spoločnosti či unikátneho pop-artového variantu v rurálnom kontexte.

„Zásielka“

Titul výstavy je odvodený od rovnomenného Salontayovho diela z roku 1972, ktoré galéria zakúpila v roku 2020. Zároveň odkazuje na proces prípravy prezentácie, keď objem autorových prác predstavoval časom zakonzervovanú zásielku aj vzhľadom na to, že posledný raz individuálne vystavoval ešte v roku 1976.

Etapy autorovej tvorby

„Ťažisko výstavy je z jeho najtvorivejšieho obdobia od konca 60. až do 80. rokov minulého storočia. Ranú tvorbu definujú multiplatívne grafiky, logotypy a monotypie menšieho formátu,“ konštatoval kurátor. V inej grafickej polohe preberá námety z dennej tlače, ktoré redukuje do geometrického tvaroslovia a vytvára kompozície. Ďalšiu etapu definuje záujem o sociálnu problematiku. Rozsiahly celok predstavuje pop-artová inklinácia a reinterpretácia v lokálnom kontexte a v záverečnú maliarsku polohu predstavuje séria malieb s motívom krajiny, fasád vidieckych domov, fragmentov architektúry a záhrad.

Výstava diel Alexandra Salontaya potrvá do 30. augusta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM