Monika Hanigovská Rôzne

Gigantické stromy, kaštieľ i krásny park: Zoznámte sa so zaujímavou obcou pri Trnave

Leží len pár kilometrov od Trnavy. A pri jej návšteve ľudia môžu objavovať rôzne zaujímavosti. Zoznámte sa so zaujímavou dedinou.

Ilustračný obrázok k článku Gigantické stromy, kaštieľ i krásny park: Zoznámte sa so zaujímavou obcou pri Trnave
19
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Nájdete ju len desať kilometrov od nášho mesta, čo je len trinásť minút cesty autom. Reč je o dedine Dolná Krupá. Tá dokáže potešiť návštevníkov v každom ročnom období. Pozrite sa, akými zaujímavosťami obec disponuje.

Anjelik

Návštevníci si to môžu zamieriť k dvom zaujímavým objektom, ktoré sa spájajú s rodinou Brunsvikovcov. Kaštieľ a neďaleký domček ponúkajú hneď niekoľko lákadiel.

Oko výletníka by malo zbystriť pozornosť napríklad pri stropnej freske vo vnútri vidieckeho kaštieľa. Malý anjelik v interiéri, natočený zadočkom do sprístupnenej miestnosti, totiž víta ľudí v tom istom uhle. Keď sa turista pozrie z ktorejkoľvek časti miestnosti, naskytne sa mu stále ten istý výhľad. Táto excelentná technika bola dosiahnutá precíznym tieňovaním maľby.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Kaštieľ sa viaže aj s menami legendárneho skladateľa a slávnej grófky. Pôsobenie svetoznámeho hudobného virtuóza Ludwika van Beethovena v klasicistickom kaštieli dnes pripomína majstrov pamätník – žltý domček. Návštevníci ho nájdu poľahky, nachádza sa len pár metrov neďaleko dochovaného šľachtického sídla. Preskúmať môžete stálu expozíciu zachytávajúcu jeho život aj dielo.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Mária Henrieta Choteková (1863–1946), prezývaná ružová grófka, je druhou osobnosťou, na ktorú spomínajú aj domáci. To, že bola zakladateľkou najväčšieho rozária v strednej Európe sa dodnes snaží obec pripomínať každoročne „Slávnosťou ruží“, či aktivitami v združení priateľov ruží, ktoré nesie jej meno. Spomenutá slávnosť patrí tiež k ďalším zaujímavým lákadlám obce.

Kaštieľ sa v minulosti mohol pochváliť prvým šľachtičným divadlom na Slovensku, knižnicou, ktorá ukrývala veľkú zbierku kníh (okolo 5000 zväzkov), početnou zbierkou zbraní a tiež galériou 156 obrazov. Zachovaný objekt sa však pýši aj inou zvláštnosťou, ktorá upúta každého návštevníka. Podrobná informačná tabuľa, ktorá sa nachádza pred kaštieľom informuje, že podľa inventára v spise obrazov bolo uvedené aj meno majstra Leonarda Da Vinciho.

Objavte historický park

Pri návšteve Dolnej Krupej sa môžete nechať zlákať aj parkom, po ktorom sa podľa miestneho rozprávania vraj prechádzal aj Ludwig Van Beethoven. V minulosti sa park rozkladal na ploche približne 114 hektárov. No aj dnešný 20-hektárový úsek dokáže byť dokonalým prostredím na relaxáciu.

Pri prechádzke sa návštevník ocitne ako keby „v inom svete“. Môže za to niekoľko zaujímavostí. Okrem všade prítomnej zelenej oázy tu môžete naraziť aj na Sekvojec mamutí, ktorý má obvod 5,6 metra a je vysoký úctyhodných 49 m. Tento monumentálny strom sa nachádza na vrchole parku a je obľúbeným vyhľadávaným miestom pre „zberačov fotografií“. Gigantický strom sa v súťaži „strom roka“ vyhlásenej v roku 2008 umiestnil na krásnom druhom mieste. Jeho vek sa odhaduje na 120 rokov. Pre zaujímavosť, v parku sa tiež vyskytuje viacero ďalších drevín značných rozmerov.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem ďalších zaujímavých scenérií stojí za preskúmanie aj umelá jaskyňa (tzv. Grotta), či Lujzin ostrovček, kde si môžu návštevníci oddýchnuť na lavičkách a sledovať jazierko s jeho okolím. Napriek tomu, že najviac operencov obýva vodnú plochu v teplejšom období, lokalita je pre svoje pokojné prostredne vyhľadávaná celoročne.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšie zaujímavosti

Dedina ponúka aj ďalšie zaujímavosti, ktoré stoja za preskúmanie. Farský kostol sv. Andreja poodhalí návštevníkom oltárne obrazy z roku 1813, ale aj symbolický sarkofág so sochou leva z roku 1837. V kostole pod oratóriom sa nachádza rodinná hrobka Brunsvikovcov. Na tomto mieste našiel odpočinok aj najslávnejší majiteľ kaštieľa panstva Jozef Brunsvik (1750–1827).

Za zmienku stojí aj mauzóleum Chotekovcov, ktoré bolo dokončené v roku 1895. Posledné miesto odpočinku tu našla v roku 1946 aj príslušníčka rodiny Mária Henrieta Choteková, známa tiež ako ružová grófka. Kaštieľ v zimnom období je sprístupnený verejnosti (október až apríl) od 08.00 do 15.30 hodiny, cez víkendy len pri ohlásenej rezervácií. Prechádzať sa po historickom parku môžete v zimnom období od rannej ôsmej hodiny až do večernej osemnástej hodiny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Doslova láka na výlet: Objavte zaujímavosti dediny ležiacej pri Trnave, FOTO
19
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM