Monika Hanigovská Rôzne

Habáni mali zlaté ručičky: Objavte v Trnavskom kraji veľmi starý mlyn aj zvonicu

V Trnavskom kraji nájdeme pamiatkovú zónu s názvom Habánsky dvor. Zanechali nám ju Habáni, ktorí sa preslávili výrobou fajansy. Pozrite sa, kam všade sa môžu vaše túlavé nohy opäť vybrať na výlet.

Ilustračný obrázok k článku Habáni mali zlaté ručičky: Objavte v Trnavskom kraji veľmi starý mlyn aj  zvonicu
6
Galéria
Zdroj: TASR

Sobotište je obec, ktorá je stará viac ako 800 rokov. Aj dnes v nej nájdeme pozostatky hmatateľného odkazu starých majstrov. Spravte si výlet a nazrite do komunity dávnej uzavretej spoločnosti, ktorá po sebe zanechala stopy.

V malebnej obci sa vypína habánsky mlyn zo 16. storočia, pútavá zvonica, radnica, kľučiarne, kaplnka postavená v roku 1873, hospodárske budovy, džbánkárska dielna, niekoľkých zachovaných domov aj tzv. zvoničky.

Všetko toto tvorí jadro pamiatkovej zóny Sobotišťa a zároveň aj pamiatkovú zónu z roku 1999.

Habánsky mlyn si zatiaľ môžeme prezrieť len z vonkajšej časti. Na svoju opätovnú krásu ešte len čaká. Obec získala pred nedávnom finančné prostriedky z fondov Európskej únie v rámci podujatia s názvom Po stopách Habánov. Okrem iného má dedinka v pláne zrekonštruovať aj habánsku pivnicu.

Zdroj: TASR

Historický chodník aj krásna Habánska architektúra

V obci nájdeme aj tzv. historický chodník, ktorý turistov prevedie po dedine. Dĺžka chodníka je 2,5 kilometra, má deväť informačných miest a môžete ho prejsť ľubovoľným smerom. V týchto lokalitách návštevník získa pútavé informácie ale súčasne nájde aj hmatateľné zachované objekty.

Samostatné informačné miesta sa zaoberajú vznikom obce, usadením habánov, gazdovskému spolku, ovocinárstvu a pálenici, lokalite Teplica – Vrbovčianka – Malina ale chodník vás pozve aj ku katolíckemu kostolu, židovskej obci, lokalite Lipnica – Savarka, či evanielickému kostolu.

Návštevníkov čaká príjemná prechádzka, popri ktorej získajú nové poznatky a prezrú si jednotlivé zaujímavé dedinské časti. Neobíďte ani tamojšiu malebnú zvonicu s hodinami. Za zmienku stojí aj okolitá Habánska architektúra, ktorá „dýcha“ v celej dedinke.

Kto sú tí Habáni?

„Od polovice 16. storočia sa na Západnom Slovensku usádzajú novokrstenci – Habáni, náboženskí exulanti z Moravy, kam prišli prevažne z územia Rakúska a Nemecka. Exil novokrsteneckých spoločenstiev s územia Moravy súvisí s vydaním reštrikčných zákonov v roku 1545, ktoré ich prinútili usadzovať sa na priľahlom území nábožensky tolerantnejšieho Uhorska, kde podľa osobitných princípov spoločenského života zakladali tzv. bratské dvory,“ informuje obec na svojom webe.

Habáni sa konkrétne na Záhorí usadili okolo roku 1545. A všade, kam prišli založili samostatné dvory. Mali šikovné ruky. Boli keramikárskymi majstrami a preslávili sa výrobou fajansy. Teda výrobou majoliky, jemnej krásnej keramiky. Krásnu habánsku tvorbu môžeme obdivovať dodnes aj v múzeách.

„Najstarší bratský dvor na území Slovenska vznikol v roku 1546 práve v obci Sobotište. Usadili sa tu na pozvanie grófa Františka Nyáryho, ktorý im povolil na panskej pôde na juhozápadnej strane mestečka založiť bratský dvor,“ podrobnejšie opisuje obec.

Gróf Nyáry, však musel v roku 1548 na základe nariadenia uhorského snemu Habánov zo Sobotišťa vypovedať. Zabezpečil im ochranný sprievod na cestu na Moravu. Neskôr sa však vrátili spať do obce.

OBRAZOM: Zoznámte sa s touto dedinkou. Sobotište ukrýva pamiatkovú zónu
6
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM