Rôzne

Halenárska a Hollého ulica zostanú jednosmerné: Mesto vyhovelo inšpektorátu

Halenárska a Hollého ulica v centre Trnavy zostanú jednosmerné aj po ukončení ich rekonštrukcie. Mesto tak vyhovelo požiadavke dopravného inšpektorátu.

Ilustračný obrázok k článku Halenárska a Hollého ulica zostanú jednosmerné: Mesto vyhovelo inšpektorátu
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Ulice Halenárska a Hollého v centre Trnavy zostanú jednosmerné aj po ukončení ich rekonštrukcie. Napriek nevôli časti vodičov, ktorí boli zvyknutí si nimi krátiť cestu centrálnou časťou mesta a využívať parkovanie v blízkosti hlavného námestia, zostanú pre dopravu prejazdné iba smerom od City Areny.

Mesto tak vyhovelo požiadavke dopravného inšpektorátu, ktorý dlhodobo upozorňoval na zhoršujúcu sa dopravnú situáciu v tejto lokalite. Pôvodne na nich plánovala radnica obojsmernú premávku.

Tisíce áut cez Hollého denne

V roku 2008 sa pri spracúvaní generálneho plánu dopravy zistilo, že za 24 hodín po Hollého ulici prešlo až 4628 vozidiel, z ďalšieho sčítania v roku 2013 už vyšlo 5108 vozidiel za osem hodín. Hollého a Halenárska ulica pritom pretínajú v križovatke s Ulicou Mikuláša Schneidera Trnavského najfrekventovanejší peší ťah mestom, vedúci od sídliska Družba a polikliniky do centra, čo podľa vedúceho odboru územného rozvoja a investícií mestského úradu Tomáša Guniša vytváralo kolízie s pešími a cyklistami.

Do centra chcú vpustiť len nevyhnutne

Upokojovanie centier miest, podpora nemotorovej dopravy, zvyšovanie bezpečnosti chodcov, podpora ekologickej prepravy na krátke vzdialenosti, znižovanie emisií a vytváranie príjemných pobytových plôch je podľa mesta súčasným trendom v modernom svete a v tomto duchu chce postupovať aj Trnava.

„Cieľom je zachytiť podľa možnosti čo najviac motoristickej dopravy na okrajoch centrálnej mestskej zóny, do centra vpustiť len jazdy v nevyhnutnej miere a vytvoriť priestor na zachovanie historickej hodnoty tohto územia,“ uviedol Guniš. Záchytné parkoviská na Rybníkovej a Starohájskej ulici, v City Aréne, na Kollárovej ulici pri bývalých parných kúpeľoch aj pri okresnom úrade sú od centra mesta vzdialené najviac 400 metrov.

V nevyhnutných prípadoch je možné využiť centrálne parkovisko na Dolnopotočnej u­lici.

Mesto chce parkovacie domy

Do budúcnosti chce mesto zvyšovať kapacitu parkovísk vybudovaním jednoduchých parkovacích domov alebo sprístupniť už existujúce parkovacie domy ako napríklad na Starohájskej, kde v parkovacom dome Trnavského samosprávneho kraja už čoskoro pribudne 84 parkovacích miest pre verejnosť.

Trnavu v pondelok 28. januára pokryla biela perina. Pozrite si video.

Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM