Júlia Vargová Správy Samospráva

Hlasujte v Participatívnom rozpočte TTSK: Prehľad projektov v Trnave a okolí

Vďaka Participatívnemu rozpočtu Trnavskej župy by mohli pribudnúť ruže v Ružindole, včelnica i verejná obrazáreň.

Ilustračný obrázok k článku Hlasujte v Participatívnom rozpočte TTSK: Prehľad projektov v Trnave a okolí
Zdroj: TASR

Obyvatelia Trnavského kraja majú jedinečnú príležitosť stať sa súčasťou Participatívneho rozpočtu Trnavskej župy. V týchto dňoch prebieha hlasovanie za projekty, ktoré pomôžu spraviť náš kraj lepším. V pilotnom ročníku Participatívneho rozpočtu Trnavskej župy vyčlenilo zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja na podporu občianskych a komunitných projektov sumu 250-tisíc eur. Informoval o tom kraj na oficiálnej stránke participatívneho rozpočtu. „Tieto finančné prostriedky boli rozdelené na okresy podľa priemerného počtu trvale bývajúceho obyvateľstva Trnavského kraja. Celkovo máte možnosť hlasovať za 89 projektov, v ktorých predkladatelia žiadajú o sumu vyše 353-tisíc eur,“ ozrejmuje kraj.

Doposiaľ najúspešnejším projektom Trnavského okresu je s vyše štyristo hlasmi Údolie ruží – Vallis Rosarum – Rosenthal.

Projekt súvisí so samotným názvom obce. Poloha Ružindola dala podnet k vzniku jej poetického pomenovania Rosenthal – Vallis Rossarum – Dolina Ruží.„Vďaka projektu ÚDOLIE RUŽÍ, by sme chceli, aby obec viac rozkvitla, bola príjemným miestom na prechádzky obyvateľov a tešila návštevníkov tradičných podujatí, ktoré sa v obci konajú. Viac rozkvitnutých kvetov bude tiež veľkým prínosom pre užitočný hmyz, motýle a ohrozené včely,“ udávajú predkladatelia projektu.

O priazeň hlasujúcich sa uchádza i Cestička bylinkovou a ovocnou alejou, ktorá je s 379 hlasmi na priebežnom druhom mieste. Združenie rodičov a priateľov školy Zeleneč chce podporiť vzťah k prírode prostredníctvom vytvorenia bylinkovej a ovocnej aleje, ktorá bude slúžiť nielen ako náučný chodník pre deti a žiakov školy, ale aj ako relaxačné miesto.

Divadlo na vidieku i Bašta umenia

Ďalším projektom s doterajšími 351 hlasmi je Komunitný priestor pri rotunde. Areál románskej rotundy zapísaný v zozname NKP nachádzajúci sa v centre obce Križovany nad Dudváhom v súčasnosti nemá špecifickú funkciu. To by chcel predkladateľ Cez Kerestúr, o.z. vďaka participatívnemu rozpočtu zmeniť. Ďalším nádejným projektom s doposiaľ 316 hlasmi je kRAJské FČELY.

OZ Fčela chce vybudovať prvú edukačnú včelnicu v trnavskej župe. Tá by mala umožniť žiakom škôl a verejnosti zažiť, aké je to byť aspoň chvíľu skutočným včelárom.

„Návštevníci budú mať príležitosť nazrieť do úľa a sledovať dianie v úli bez toho, aby sa museli obávať uštipnutia a zistiť viac o živote tohto pre človeka a prírodu dôležitého opeľovača,“ udáva OZ. Hlasovania sa účastní i trnavský projekt Amen savore určený na aktívne prepojenie majoritnej spoločnosti s príslušníkmi rómskeho etnika, smolenická Bašta umenia, Divadlo aj na vidieku v Dolných Orešanoch, Župný futbalový víkend, Koncerty v miestach trnavskej župy aj Leto v Húštine v renovovanom parku Húština v obci Malženice so zámerom vytvoriť voľnočasové kultúrne a tvorivé aktivity pre deti a dospelých počas prázdninových dní.

Ďalej súťaží projekt Ľad nie je drina, je to psina! Hokejový klub Trnava, o. z. má za cieľ viesť deti k ozajstnému pohybu s troškou driny, ktorá je vzápätí odmenená adrenalínom, zábavou a kamarátstvom. Projekt Montessori záhrada, prírodná učiteľka by mal deti prirodzeným spôsobom naučiť nie len pestovať, ale i podporiť zážitkové učenie matematiky, biológie, chémie aj estetiky.

Otvorené arborétum aj Šantenie na ľade

Kraj môže byť krajším a lepším aj vďaka Otvorenému arborétu pri potoku Parná v Horných Orešanoch, Rozvojovému programu pre študentov stredných škôl „Lifestarter Academy“, či Šanteniu na ľade, ktorým chce Centrum včasnej intervencie Trnava, n.o. vytvoriť podmienky na pravidelné športovanie – korčuľovanie detí s postihnutím a ich rodiny.

Projekt Umenie Dobra / prvá trnavská verejná obrazáreň má za cieľ spríjemniť pobyt hospitalizovaných a návštevy nemocnice živým súčasným slovenským umením.

Voda pre klímu chce podnietiť občiansku diskusiu a spoluprácu jednotlivých subjektov Trnavského kraja na riešení zlepšenia klimatických pomerov Trnavy a jej širokého okolia. Za Zrenicou sa zameriava na problematiku spojenú s injekčným užívaním látok, v našej spoločnosti označovaných ako legálne a ilegálne drogy.

Všetky projekty vrátane podrobnejších informácií nájdete na stránke www.tvorimekraj.sk. Na tomto webe môžete tiež za vybrané projekty do 23. mája hlasovať. Hlasovať sa dá iba raz, minimálne za tri projekty v rámci celého kraja.. Na tomto webe môžete tiež za vybrané projekty do 23. mája hlasovať. Hlasovať sa dá iba raz, minimálne za tri projekty v rámci celého kraja.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM