Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Trnavský rínek je za nami: Očaril skvelým programom a výbornou atmosférou, FOTO

Májový Trnavský rínek, po prvýkrát rozšírený aj na Schneiderovu ulicu, predstavil vyše stotridsať lokálnych tvorcov a výrobcov.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský rínek je za nami: Očaril skvelým programom a výbornou atmosférou, FOTO
24
Galéria

Mnohé značky a výrobcovia sa na rínku ocitli vôbec po prvýkrát. Ulice praskali vo švíkoch, ľudia boli z prenádherných výrobkov a úžasnej atmosféry nadšení. Trnavský rínek sa konal v sobotu 11. mája od deviatej do sedemnástej.

Rínek nadväzuje na tradíciu trnavských sobotných trhov. Tie patrili k Trnave už oddávna. Aj v časoch predmestského osídlenia na území dnešnej Trnavy sa dalo hovoriť o trhovej osade. O tom svedčí i maďarský názov Trnavy, Nagyszombat, súvisiaci s trhovým dňom, sobotou. Ľudia na trhy chodievali nakúpiť i poklebetiť…

Trh kedysi býval priamo na námestí, neskôr na Paulínskej a následne na Kollárovej ulici. Časom bol presunutý k zimnému štadiónu kde ako mestské trhovisko funguje dodnes.

Trhová atmosféra sa do mesta každoročne vracia v podobe jarmoku. Aj tu nájdeme tradičných remeselníkov a ich výrobky. Jarmok však ide s dobou a nájdeme tu aj tovar s moderným nádychom. Organizátori rínku sa rozhodli do centra mesta priniesť pravú trhovú atmosféru a podporiť poctivých lokálnych výrobcov a tvorcov.

Ponuka predávaných výrobkov od rôznych tvorcov a výrobcov bola viac než pestrá.

Svojím tovarom ju doplnili aj burzisti a antikvariátnici a tiež neziskové organizácie, ktorým na Rínku organizátori dávajú priestor, aby mohli prezentovať svoje aktivity a dostali sa do širšieho povedomia ľudí.

Atmosféra nefalšovaného trhoviska

Ulice boli plné návštevníkov a vládla v nich nefalšovaná trhová atmosféra . Tú dotváralo mnoho stánkov s knihami, ručne vyrábané šperky i keramika, starožitnosti, voňavé prírodné mydlá a levanduľové vrecúška. Nechýbali zdravé potraviny, originálne produkty ako tričká, zápisníky, náušnice, niečo dobré pod zub – okrem iného skvelé lokše, domáca štrúdľa, džemy sirupy, koreniny a bylinky, ale aj kávička či medovinka na zahriatie.

Trnavský rínek má pod palcom n.o. Bronco v spolupráci s mestom Trnava. Organizátori trhu sa spojili so Západoslovenským múzeom v Trnave. Múzeum v doobedných hodinách sprístupnilo dvor Domu hudby a pre deti pripravilo výtvarné dielne na výrobu darčeka ku Dňu matiek. S Kapitulskou susedí i samotná budova Západoslovenské­ho múzea.

Návštevníkov sprievodkyňa previedla pôvodným kláštorom Klarisiek, ktoré v budove sídlili.

Skúsená trnavská sprievodkyňa Emília Valachovičová zase návštevníkom porozprávala o mestskom opevnení Trnavy, hradbách.

Program pre veľkých aj malých

Atmosféru dotvorili koncerty skvelej folk-punkovej Hańby z Krakowa, veselého Džumeleca z Košíc i lokálnej kapely Impaco Trio, či 20-členného detského súboru z Coburgovej Romane čhavore jilestar. Pripravené boli i detské divadielka, či celodenné kreatívne dielničky a workshopy v parku, kurz kváskovania, akro jógy, cvičenia s deťmi či jazyková kaviareň. Divadlo Jána Palárika spolu s kníhkupectvom Martinus pre najmenších pripravilo v parku na Kapitulskej interaktívne čítanie kníh spolu s hercami, ČÍ TAM, či tu.

Májový Trnavský rínek
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM