Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Hráči zbystrite: Game Days Trnava prinesie hry, prednášky, výstavy a kopec zábavy

Viete, čo majú spoločné samizdat, Witcher 3 a Xbox? To všetko a oveľa viac nájdete na festivale Game Days Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Hráči zbystrite: Game Days Trnava prinesie hry, prednášky, výstavy a kopec zábavy
4
Galéria
Zdroj: Game Days

Organizátori sľubujú nabitý program. Nadšenci videohier sa na festivale Game Days Trnava dozvedia, ako David Ringeisen robil na hrách Witcher 3 alebo Assassin’s Creed. „Na výstave Československý 8-bitový samizdat zistíte, že za tvorbu videohry mohlo hroziť kľudne aj väzenie,“ uvádza organizačný tím. Ďalej dodáva, že priamo z Microsoftu príde o svojej práci v Xbox Teame rozprávať ostrieľaný vývojár Bryce Johnson.

Fanúšikovia hier si budú môcť vyskúšať rozpracované hry slovenských vývojárov medzi prvými hráčmi na svete. „Odovzdáme aj cenu Slovenská hra roka, budú sa tvoriť hry v Power Pointe a chýbať nebude ani veľký herný kvíz, game jam, koncerty a párty,“ dodávajú organizátori.

Môžete sa tešiť na program nabitý prednáškami významných zahraničných a domácich tvorcov, game jam, odovzdanie ocenenia Slovenská hra roka, workshopy pre deti alebo investorský pitching pre rozpracované projekty.

Medzinárodný festival Game Days Trnava bude 30.5. – 2.6. 2019 v priestore pre súčasnú kultúru Nádvorie.

Ako ďalej sľubujú organizátori, dôležitou súčasťou festivalu budú aj výstavy zostavené videohernými vedcami. Súťaživé tvory sa môžu pobiť o víťazstvo vo veľkom videohernom kvíze, zvedavci si vyskúšajú raritné slovenské retro hry z videoherného praveku a na programe sú aj zábavné bizarnosti ako vytváranie hier v Power Pointe. O zábavu sa postará aj hudobník Stroon, United Gameboys of Bratislava a rôzni DJ-i.

Každý piaty hráč je znevýhodnený

Videohry prinášajú hráčom oddych, kultúrne vyžitie aj sociálny rozmer. Čo však, keď máte nejaké zdravotné obmedzenie, ktoré vám bráni plnohodnotne hrať? Podľa prieskumov sa medzi neprofesionálnymi hráčmi nachádza až 20 percent znevýhodnených. Na Game Days Trnava o tom bude prednášať aj nevidiaci SightlessKombat. Ten patrí medzi hráčov, ktorých ani strata zraku neodradí od potešenia z hrania.

„Ako konzultant pre dostupnosť médií znevýhodnenému publiku spolupracoval s viacerými štúdiami a pomáhal im vylepšiť produkty a vyvíjať nové funkcie ako napríklad HUD Volume Slider, ktorá sa prvýkrát použila v hre Killer Instinct Season 2 alebo Fabricator Ping do hry Gears Of War 4,“ ozrejmujú organaizátori a dodávajú, že obe hry aj aktívne hráva a postuje na svoj YouTube kanál.

Foto: ilustračné

Game Days Trnava
4
Galéria
Zdroj: Game Days
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM