Kultúra Rôzne

Čítanie v nevšedných zákutiach Trnavy: Atmosféra Noci literatúry bola magická, FOTO

Štafetu organizovania Noci literatúry v tomto roku prevzalo Divadlo Jána Palárika. V Trnave sa jedinečné podujatie uskutočnilo už po šiestykrát.

Ilustračný obrázok k článku Čítanie v nevšedných zákutiach Trnavy: Atmosféra Noci literatúry bola magická, FOTO
27
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

V stredu 22. mája od 17:30 herci čítali verejnosti úryvky z kníh európskych autorov. Pútnici za literatúrou takto navštívili šesť miest – Knižnicu Juraja Fándlyho, radnicu, Synagógu – Centrum súčasného umenia, divadlo, kultúrne centrum Malý Berlín a kaviareň Spiegelsaal. Šestka tento rok bola magickým číslom literárnej noci. Jednalo sa o šiesty ročník podujatia, jednotlivé stanovištia boli v rámci Trnavy rozmiestnené na šiestich miestach kde na návštevníkov čakalo šesť hercov divadla Jána Palárika prezentujúcich šesť literárnych titulov.

Milovníci knižných príbehov si prišli na svoje. Tohtoročná Noc literatúry s témou Pamäť centrálnej Európy predstavila zástupcov nemeckej, rakúskej, talianskej, českej, poľskej a maďarskej literatúry.

Koordinátorka podujatia Ivica Franeková z DJP uviedla, že tohtoročný model Noci literatúry chceli viac priblížiť ostatným mestám na Slovensku i v Európe. V Trnave predtým putovala celá skupina účastníkov spolu z miesta na miesto, a tam vždy odznelo jedno čítanie. „Teraz to bolo tak, že na jednotlivých stanovištiach čakali čítajúci a štyrikrát v rozmedzí hodiny a pol prečítali tým, ktorí prišli, úryvky z čerstvých slovenských prekladov literárnych textov európskych autorov a autoriek, ktoré sú aktuálne na pultoch kníhkupectiev spojené s témou Pamäť centrálnej Európy,“ informovala. Po pätnásťminútovom čítaní nastal čas na presun. V priestoroch radnice návštevníkov privítal i trnavský župan Jozef Viskupič, ktorý si minútou ticha uctil zosnulého velikána slovenskej literatúry Dušana Mitanu.

Na každom z miest návštevníci získali brožúrku s podrobnými informáciami a mapkou, do ktorej dostali pečiatku.

„Ak ich zozbierali všetkých šesť – za každé miesto čítania jednu – mali možnosť zapojiť sa do losovania o knižné tituly, ktoré sa na Noci literatúry v Trnave čítajú aj s podpismi od jednotlivých čítajúcich,“ dodala Franeková.

Program odštartoval o 17:30 slávnostným otvorením za účasti zástupcov spoluorganizátorov. Prvého čítania o 18:00 sa tradične zhostil pravidelný a čestný hosť trnavskej Noci literatúry Bohumil Chmelík.

V knižnici odznel úryvok z knihy nemeckého autora W. G. Sebalda Vysťahovalci. Na radnici to bola Smrť v bunkri Rakúšana M. Pollacka, Cestu tieňmi M. Di Lascia z Talianska čítali v synagóge, Česko zastúpila v Malom Berlíne kniha M. Švehlu Magor a jeho doba, Poľsko P. Wilk s Poznávacími znameniami v kaviarni a v divadle urobili záver Hranicou maďarského autora G. Dragomána.

Iniciátorom a hlavným garantom celoeurópskeho literárneho sviatku sú České centrá v spolupráci so združením zahraničných kultúrnych inštitútov siete EUNIC (European Union National Institutes for Culture), kultúrnymi oddeleniami veľvyslanectiev a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Noc literatúry je medzinárodný projekt. V jeden večer sa koná v mestách po celej Európe a v niekoľkých mestách na Slovensku.

Noc literatúry v Trnave
27
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM