Júlia Vargová Rôzne

Jarmok je v plnom prúde: Pozrite, čím všetkým láka do ulíc, FOTO a VIDEO

Skvelá atmosféra a bohatá ponuka. Obľúbené podujatie, Tradičný trnavský jarmok 2019, láka do ulíc Malého Ríma Trnavčanov i cezpoľných.

Zdroj: Dnes24.sk

Úžasná atmosféra jarmoku panuje v trnavských uliciach aj tento rok. Celé rodiny, známi aj neznámi sa stretajú v malebnom prostredí Malého Ríma. Podujatie ponúka jedinečnú príležitosť stráviť spolu čas a vychutnať si jarmočné delikatesy. Ruch a vrava bude v centre znieť až do nedele.

Blaho ale draho

V centre Trnavy nájdete tento rok 328 predajných miest pre komerčných predajcov a 243 miest pre remeselníkov a ľudovo-umeleckých výrobcov. Nechýbajú odevy, domáce potreby, záclony, medovníkové srdiečka, hračky, balóny…

Z roka na rok prichádza na jarmok čoraz viac remeselníkov, čo bolo zámerom mesta. Nájdete tu výrobky z dreva, kože, hliny i hodvábu a na svoje si prídu aj milovníci folklóru a vyšívaných odevov.

Jarmočné pochutiny si môžete vychutnať na takmer štyridsiatich miestach s občerstvením. Cigánska, lokše, kačice, pečené klobásy, podplamenník, trdelníky, štrúdle či burčiak… Vône toho najlepšieho lákajú jarmočníkov už z diaľky. Pripravte si však nemalú hotovosť, dobroty ponúkané na jarmoku nestoja málo.

Ročník neznámy

O koľký ročník jarmoku sa jedná, nevedno. Nadväzuje totiž na bohatú tradíciu dávnych mestských trhov, ktorých história siaha až do 13. storočia. Keď sa Trnava stala prvým slobodným kráľovským mestom, dostala aj privilégium konania veľkých jarmokov.

Trhy a jarmoky patrili k mestu už oddávna. Aj v časoch predmestského osídlenia na území dnešnej Trnavy sa dalo hovoriť o trhovej osade, o čom svedčí i maďarský názov Trnavy, Nagyszombat, súvisiaci s trhovým dňom, sobotou.

Ľudia na trhy, či na ich väčšie a honosnejšie obdoby, jarmoky, chodievali nakúpiť i poklebetiť. Práve jarmok bol v Trnave veľkou slávnosťou a prichádzali naň ľudia zo širokého okolia, tak ako dnes.

Tradičný trnavský jarmok 2019
45
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM