Správy

Jozef Viskupič v Dunajskej Strede: Uctil si obete rómskeho holokaustu

Trnavský župan si pri pamätníku uctil obete rómskeho holokaustu nazývaného medzi Rómami ako porraimos. Takto sa vyjadril o táboroch smrti.

Ilustračný obrázok k článku Jozef Viskupič v Dunajskej Strede: Uctil si obete rómskeho holokaustu
Zdroj: TASR

Obetiam rómskeho holokaustu, nazývaného porraimos, bola vo štvrtok pri Pamätníku rómskeho holokaustu v parku Rybí trh v Dunajskej Strede venovaná pietna spomienka za účasti trnavského župana Jozefa Viskupiča.

Na čo si máme pamätať

Ako informoval Viskupič, ktorý položil veniec k pamätníku v Dunajskej Strede, o rómskom holokauste sa hovorí tiež ako o utajenom. „Hoci sa o ňom nevie toľko ako o holokauste židovskom, osudy Rómov aj Židov mali počas vlády nacizmu veľa spoločného. Rovnako ako Židia, aj Rómovia boli najprv diskriminovaní, neskôr pozbavení občianskych práv, využití na otrockú prácu a napokon pozbavení aj základnej ľudskej dôstojnosti a života,“ dodal a poukázal na to, že nenávisť bola aj je stále slepou uličkou, na čo by mala pamätať aj súčasná generácia.

Rómovia nazývajú holokaust „porraimos“, čo v ich jazyku znamená trieštenie alebo ničenie.

Pred 74 rokmi, v noci z 2. na 3. augusta 1944, bolo z pôvodne 20 000 Rómov sústredených v nemeckom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždených 3000 posledných väzňov v plynových komorách, prevažne starších ľudí a matiek s deťmi. Ide však len o zlomok celkového rozsahu rómskej genocídy počítanej v státisícoch.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM