Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Kam cez víkend? Prinášame veľký prehľad podujatí, ktoré sa oplatí navštíviť

Mnohí si svoj víkend v závere prázdnin vďaka štvrtkovému sviatku predĺžili. Ak náhodou ešte nemáte plány na nasledovné dni, tu je zopár tipov.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend? Prinášame veľký prehľad podujatí, ktoré sa oplatí navštíviť
Zdroj: TASR

Trnavský piknik

V nedeľu 1. septembra od 12:00 do 18:00 v Kamennom mlyne

V príjemnom prostredí kúpaliska zavládne znova rodinná atmosféra Trnavského pikniku v znamení dobrej hudby, zaujímavých gastronomických zážitkov, priateľských rozhovorov a detských hier

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Augustový program začína o 18:00. Tí najmenší si prídu na svoje aj posledný prázdninový piatok.

  • piatok 30.8. Talostan /kúzelník
  • sobota 31.8. Vrbovskí víťazi /priemyselný folklór

Stredoveká prešovačka

V piatok 30. augusta od 15:00 na nádvorí radnice

Strávte piatkový podvečer a večer v spoločnosti vína. Jedinečné podujatie svojho druhu na Slovensku vám priblíži dávnu, ale slávnu históriu vinárstva a vinohradníctva v regióne Tirnavia prostredníctvom hraných scénok zo života vinárov.

Šliapanie hrozna v kadi bosými nohami krásnych dievčat, dobová hudba a ochutnávka vín vytvoria jedinečnú atmosféru Stredovekej prešovačky na nádvorí trnavskej radnice. Tradícia vinárstva a vinohradníctva v regióne Tirnavia ožije prostredníctvom hraných scénok zo života vinárov, ktorí vás uvedú do tajomstiev zberu hrozna a výroby vína, kedysi tu dôležitej obchodnej komodity.

75. výročie Slovenského národného povstania

V našom regióne sa SNP spája predovšetkým s Trnavskou posádkou. Tá 30. augusta 1944 ako jediná zo západného Slovenska odišla do povstania. Pri tejto príležitosti je pripravených viacero podujatí:

  • 29. augusta o 19:00 v záhrade Západoslovenského múzea v Trnave založia VOJENSKÝ HISTORICKÝ TÁBOR, ktorý bude pre verejnosť prístupný aj 30.8. od 9:00 do 20:00 a 31.8. od 9:00 do 12:00
  • 30. augusta v centre mesta DOBOVÉ ŠTYLIZOVANÉ UKÁŽKY z pouličných akcií v prevedení klubov vojenskej histórie
  • 30. augusta o 10:00 PIETNA SPOMIENKA pri Pamätníku SNP
  • 30. augusta o 17:00 v Západoslovenskom múzeu v Trnave vernisáž výstavy PADLI, ABY SME MY ŽILI – Trnavská posádka a odboj na západnom Slovensku a uvedenie publikácie TRNAVA A SNP – protifašistický odboj v Trnavskom kraji.
  • 30. augusta o 18:30 – zo Západoslovenského múzea v Trnave ODCHOD TRNAVSKEJ POSÁDKY DO POVSTANIA a následne príchod nemeckých jednotiek do Trnavy

Výstava: Harmónia hodvábu a skla

Od 1. augusta do 6. októbra v Západoslovenskom múzeu v Trnave

Adele Melišekovej Dojčanovej učaroval hodváb a venuje sa aj maľbe na sklo. Svoje diela vystavuje doma i v zahraničí a za tvorbu dostala už niekoľko ocenení. Od roku 2013 žije, pracuje a tvorí v Trnave, jej autorskú výstavu nájdete v múzeu.

Trnava očami architekta: Ako melie moderna

V sobotu 31. augusta o 16:00 pred mestskou vežou

Vyberte sa spoznávať Trnavu s architektom na bicykli. Prehliadky sa môžu zúčastniť aj anglicky hovoriaci návštevníci avšak každú prehliadku si je potrebné vopred rezervovať. Kým pre siluetu historického centra Trnavy sú typické kostolné veže, 20. storočie začalo prinášať nové dominanty, ktoré sú sústredené severozápadne od centra.

Obrovské silá a mlyny sú významné nielen ako technické pamiatky, ale aj ako skvosty modernej architektúry. V jednom type budov sa spája mlynárstvo ako tradičný spôsob obživy s odvážnymi a pokrokovými myšlienkami moderny.

Festival: Trnavské organové dni

V piatok 30. augusta o 20:00 v Bazilike sv. Mikuláša

Medzinárodný festival Trnavské organové dni privádza do Trnavy už od roku 1996 špičku hudobnej organovej scény. V rámci 24. ročníka festivalu sa na na historických organoch Baziliky sv. Mikuláša v Trnave predstavia aj DINA IKHINA& DENIS MAKHANKOV, organové duo / RUS (J. S. Bach, J. Demessieux, Kh. Kuschnarev, D. Bernard, G. Muschel, A. Chekalin).

Letné kino: Čarodejník zo zeme Oz

V sobotu 31. augusta o 21:00 na Nádvorí

Letné kino na Nádvorí ponúka široký žánrový výber, v ktorom si každý príde na svoje. Najnovšie premiéry aj klasika overená časom. Príďte si k nám oddýchnuť, zabaviť sa a obohatiť vaše letné večery o krásne zážitky.​

ČARODEJNÍK ZO ZEME OZ (Wizard of Oz), r. Victor Fleming, King Vidor, Richard Thorpe / USA / 1939 / 102 min / rodinné fantasy

Jeden z najslávnejších filmov všetkých čias oslavuje neuveriteľných 80 rokov od uvedenia do kín. Dorotka Galeová je sirota, ktorá vyrastá u tety a strýka na zaprášenej farme v Kansase, kde žije jednotvárny čiernobiely život. Dorotkino prianie dostať sa do úplne iného sveta „tam za dúhu“ sa splní vo chvíli, keď ju spolu s jej psíkom Totom odnesie tornádo do zeme Oz.

Keď sa tam však dostane, príde na to, ako veľmi jej chýba rodina a chce sa vrátiť späť do Kansasu. A tak s pomocou Dobrej čarodejnice zo severu, Strašiaka, Plecháča a zbabelého Leva sa vydáva na cestu dláždenú žltými tehlami do Smaragdového mesta, kde žije všemocný Čarodejník zo zeme Oz, ktorý jej možno pomôže vrátiť sa späť.

Rozprávkovo

V sobotu 31. augusta od 14:00, a v nedeľu 1. septembra od 12:00 areál kaštieľa v Budmericiach

Rozprávkovo vás opäť privíta posledný prázdninový víkend v areáli kaštieľa v Budmericiach pri okáloch. V sobotu vystúpia Mici a Mňau, kúzelník Daro a v letnom kine premietnu film Ako si vycvičiť draka 3. V nedeľu je pre deti pripravený minifestival bábkových divadiel aj ukážka dravých vtákov. Tých najmenších poteší aj jazda na koníkovi, skákací hrad, maľovanie na tvár, tvorivé dielne aj opekačka.

Nočné prehliadky: Mysterium exitus

V sobotu 31. augusta, na hrade Červený Kameň

Novinka z radu nočných prehliadok Vám poodhalí rúško tajomstva smrti troch členov z rodiny Pálfiovcov. V roku 1646 sa v Bratislave v Dóme svätého Martina konal jedinečný trojpohreb – bratov Štefana a Jána Palfiho a ich matky Márie Magdalény rodenej Fuggerovej. Zodpovedný za pohreb bol najmocnejší muž vtedajšieho Uhorska, palatín Pavol Pálfi.

Diváci sa prostredníctvom inscenácie Mysterium exitus dostanú do komnát Červeného Kameňa, do času, ktorý bezprostredne predchádzal fatálnemu koncu troch ústredných postáv Pálfiovského rodu.

Za zatvorenými dverami sa miesia nálady vrcholiacej tridsaťročnej vojny, gradujúcich náboženských nepokojov, strach z morových epidémií, z čiernej mágie, ale aj presvedčenie o tom, že práve v takýchto časoch je možné stať sa slávnym.

Inscenácia vznikla spoluprácou tvorivého kolektívu Červeného Kameňa a trnavského divadla DEMOscéna, výsledkom čoho je prepojenie citlivého prístupu k historickému materiálu a poetikou neštandardného spracovania, postaveného predovšetkým na hre svetla, tmy a tieňov, na silných dialógoch, ale aj grotesknej štylizácii príbehu.

Bienále plastiky malého formátu 2019

Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia

Bienále plastiky malého formátu predstavuje komornú 3D tvorbu mladej a strednej generácie slovenských vizuálnych umelcov a prizvaných hostí zo zahraničia, vytvorenú prevažne v priebehu posledných dvoch-troch rokov. Medzinárodná výstava sochárskej tvorby zameraná na drobnú plastiku, objekt a reliéf potrvá od 1. augusta do 13. septembra 2019.

Vystavujú: Marcin Berdyszak (PL), František Bohunický, Ján Hrčka, Katarína Kissoczy, Martin Kochan, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Helena Lukášová (CZ), Palo Macho, Róbert Makar, Stefan Meisl (D), Ľubo Mikle, Miroslav Pallo, Mira Podmanická, Vika Shumskaya (UKR), Ivana Sláviková, Michal Šuda, Iveta Tomanová, Miroslav Trubač, Vlad Yurashko (UKR). Kurátorom je Roman Popelár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM