Júlia Vargová Kultúra

Kam cez víkend? Pripravili sme pre vás výber podujatí v Trnave a okolí

Júl je v plnom prúde a s ním aj lákavé akcie v Trnave a okolí. Ak ešte neviete kam si odskočiť, máme pre vás zopár tipov.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend? Pripravili sme pre vás výber podujatí v Trnave a okolí
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Program začína o 19:00 (detské predstavenia každú stredu, piatok, nedeľu o 18.00)

  • sobota 13. júl The Blues Mother In Law / blues rock
  • nedeľa 14. júl Divadlo SpozaVoza – Tajomstvo oceánu / divadlo pre deti

Potulky Malým Rímom: Chráni a objíma

V nedeľu 14. júla o 16:30 pred mestskou vežou

Už v 13. storočí začali Trnavčania budovať opevnenie, ktoré ich malo chrániť pred útokmi nepriateľov a zároveň zvýrazňovať význam slobodného kráľovského mesta. Mestské opevnenie dodnes objíma vo veľkom rozsahu pôdorys stredovekej Trnavy a hoci už dávno nemusí plniť ochrannú úlohu, jej slávu šíri naďalej. Viac o histórii výstavby, stavebnom materiáli a funkcii architektonických prvkov hradieb nám povie archeológ Peter Grznár.

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Letné kino v Chtelnici

V piatok 12. júla od a v sobotu 13. júla od 20:00

Obec Chtelnica a kultúrna komisia pozývajú na Letné kino v Chtelnici. V piatok sa bude premietať rozprávka Piadinôžka a po nej komédia Vo veľkom štýle. V sobotu sa bude premietať rozprávka Leo da Vinci: Misia Mona Líza a po nej úspešný slovenský film Čiara. Podujatie bude pri kaštieli, v prípade zlého počasia sa presunie do pivníc.

Letné kino: Upgrade

V sobotu 13. júla o 21:30 na Nádvorí

Letné kino na Nádvorí ponúka široký žánrový výber, v ktorom si každý príde na svoje. Najnovšie premiéry aj klasika overená časom. Príďte si oddýchnuť, zabaviť sa a obohatiť vaše letné večery o krásne zážitky.​

UPGRADE, r. Leigh Whannell / Aus. / 2018 / 100 min / akčný sci-fi triler

Grey Trace je povestný tým, že ako jeden z posledných ľudí dáva pred technológiami prednosť vlastným rukám. Autonehoda na nočnej diaľnici a konflikt s bandou grázlov, ktorí mu zavraždia priateľku a jeho nadosmrti zmrzačia, mu obráti život hore nohami. Perspektíva na invalidnom vozíku je viac než temná, dokiaľ mu kamarát vedec neponúkne malé technologické vylepšenie.

S implantovaným čipom v mieche dokáže Grey nielen opäť chodiť a pohybovať rukami, ale získava aj ďalšie, doteraz netušené možnosti. Experimentálny ústav nazvaný STEM totiž dokáže napríklad aj vystopovať páchateľa nočného prepadnutia a tiež Greyovi pomôcť si to s tými gaunermi vyriešiť. Keď však Grey zanechá prvého z páchateľov v kaluži krvi, napadne ho, či by STEM nemal aspoň trochu pribrzdiť. Otázka znie, či to pôjde. A či to Grey vôbec chce.

Výstava: HERBARIUM

Autorka: Mira Podmanická

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátorka: Lucia Miklošková

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Rozmerná site-specific inštalácia slovenskej sochárky rozvíjajúca tému rastlín a herbára v podobe pravidelného rastra na dolnom podlaží synagógy doplnená o kresliarsky projekt s obdobným ideovým rámcom prezentovaný v priestoroch ženskej galérie.

Cyklus Herbáre autorka rozvíja od roku 2013. V Synagóge ho prezentuje v doposiaľ najkoncentrova­nejšej podobe. Ide o zbierku usušených rastlín, ktoré sú vložené do plochy obrazu, prišívané a spontánne dopovedané abstraktnou niťovou kresbou. Inokedy je výšivka kombinovaná s kresbou perom, rozširujúcou telo rastliny, alebo analyticky skúmajúcou morfológiu byliny. Rastliny nie sú rozlíšené na šľachetné odrody, liečivé druhy alebo buriny. Všetky odkazujú k všadeprítomnej prírode, ktorá mizne zraku. Práce sú symbolicky inštalované v rovine zeme. V prípade že si ich divák chce prehliadnuť zblízka, musí sa k ním zohnúť.

Koncert dychovej hudby: Grinavanka

V nedeľu 14. júla o 18:00 v mestskom amfiteátri

Dychová hudba Grinavanka onedlho oslávi storočnicu. Jej vznik sa oficiálne datuje od roku 1921, odkedy aktívne pôsobí v meste Pezinok. Svojimi piesňami poteší aj Trnavčanov, už v nedeľu zahrá v mestskom amfiteátri.

Rozprávkoland

V sobotu 13. júla na Hrad Červený Kameň

Druhý ročník rodinného festivalu prinesie veľa zábavy, koncertov obľúbených spevákov ako Miro Jaroš, Smejko a Tanculienka, FÍHA Tralala, Paci Pac, MiOli, Dúhalka a další. Nebudú chýbať atrakcie pre deti, animácie, maľovanie na tvár, divadielka a tanečné workshopy.

Výstava: Adam

Autorka: Nadia Issa

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Veže Synagógy – Centra súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátor: Karel Míšek

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Výstava veľkoformátových fotografií – portrétov muža. Každý zo záberov predstavuje odlišnú scénu alebo vlastnosť „Adama“ a zosobňuje tak archetyp každého muža.

Výstava Adam prezentuje portrétny žáner prostredníctvom série veľkoformátových fotografií. Dominuje v nich nahá mužská postava – Adam – zachytený bez explicitných atribútov, či symbolov, so snahou dekonštruovať ich ideový rámec. Fotografie sú štylizované ako odlišné výjavy, pričom každá z nich má ambíciu definovať univerzálne ľudské archetypy.

Nahá mužská postava je reflektovaná autorkynou subjektívnou vizualitou, nepomáha si naratívnymi či identifikačnými formami, naopak vyzdvihuje ťažko definovateľnú intimitu medzi fotografom a fotografovaným objektom vznikajúcu v procese tvorby. Každá z fotografií teda predstavuje určitý archetyp, ide o mužov rôznych vekových kategórií a z rôznych sociálnych skupín, sú anonymní ale zároveň schopní absorbovať rôzne aspekty jedinečnosti moderného muža.

Deň obce Zavar

V sobotu 13. júla v areáli Obecného športového klubu v Zavare

Obecný úrad v Zavare srdečne pozýva všetkých občanov i širokú verejnosť na piaty ročník podujatia Deň obce Zavar. Podujatie zaháji FS Zavaran, pre deti bude pripravený animačný program pod záštitou OZ SORA, nafukovací skákací hrad a nebude chýbať ani penový kúpeľ s prehliadkou hasičskej techniky DHZ Zavar. Počas akcie sa budete môcť vyfotiť so svojimi blízkymi vo fotobúdke SelfieCam, ktorá ihneď vyhotoví fotografie. O občerstvenie sa postará PZ Háj. Podávať sa bude cigánska pečienka, guláš, čapované pivko, kofola. Príhovorom starostu obce o 16:20 začne hlavný hudobný program kde vystúpia: Duo Twiins, Le Payaco, Gizka Oňová, Zuzana Smatanová aj Bystrík banda.

Piknik na zámku

V nedeľu 14. júla o 13:30 na nádvorí Smolenického zámku

Vychutnajte si nedeľu plnú pohody a zábavy pre celú rodinu! Letným popoludním vás budú sprevádzať detské predstavenia, dobrá hudba, vôňa kulinárskych dobrôt a zaujímavá ponuka sprievodných aktivít. O program pre najmenších sa postarajú hneď dve obľúbené zostavy, Paci Pac a Kaprálikovci. Podvečer medzi zámockými hradbami zaznie Hudba z Marsu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM