Monika Hanigovská Kultúra

Kam skočiť počas týždňa? Vychutnajte si sprievod s kráľom, tanec, krásne stavby i umenie

Kto povedal, že všetky zaujímavé podujatia štartujú len cez víkend? Pozrite sa, čo sa chystá v Trnave a okolí!

Ilustračný obrázok k článku Kam skočiť počas týždňa? Vychutnajte si sprievod s kráľom, tanec, krásne stavby i umenie
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Nemusíte čakať na víkend, aby ste si poriadne oddýchli. Trnava a okolie ponúka hneď niekoľko lákavých možností. Ak ste „zberačom“ zážitkov, zábavy alebo sa chcete niečo nové dozvedieť, ste na správnom mieste! Vybrali sme niekoľko podujatí, ktoré odštartujú už čoskoro.

Jaromír Nohavica Turné 2022

8. júna od 20.00 hod., Amfiteáter Trnava

V Trnave odštartuje sólový recitál jedného z našich najznámejších pesničkárov s gitarou a heligónkou zostavený nielen zo známych piesní, ale aj z aktuálnych noviniek z posledného albumu Poruba. Užijete si približne 2 hodinový koncert.

Ako informuje organizátor podujatia, speváka sprevádza na akordeón a piano vynikajúci muzikant z Varšavy Robert Kusmierski a na perkusie a bicie Pavel Plánka z Plzne.

Prešovské národné divadlo: MORAL INSANITY

8. júna o 19.00 hod., Malý Berlín – Hlavná sála,Trnava

Chcete vedieť, kto je zodpovedný za to, že sa vám nedarí? „Prešovské národné divadlo prichádza s monodrámou Moral insanity, ktorá vznikla na motívy románu Pražský cintorín od historika, filozofa a estetika Umberta Eca. Skúma konšpiračné teórie, antisemitské a rasistické predstavy vychádzajúce z nepriaznivej ekonomickej a spoločenskej situácie a ich odraz v médiách a politike,“ opisuje nadvorie.com. Predpredaj: 7 eur, na mieste: 10 eur a študenti, seniori, ZŤP: 5 eur.

Jurský svet: Nadvláda

9. júna 20.15 hod., kino Hviezda, Trnava

Vychutnajte si veľkolepé vyvrcholenie ságy v Jurskom parku od Stevena Spielberga. Dinosaury a ľudská civilizácia sa konečne stretli. Zdá sa, že miesto na planéte Zem je vyhradené len pre jeden druh.

Z rozprávky do rozprávky

10. júna o 16. hod., TIK Skalica

Mesto Skalica pripravilo pre najmenších netradičnú prehliadku skalických pamiatok plnú zábavy, ktorou turistov prevedie kráľ a kráľovná.

Deti uvidia a zažijú rozprávku v nasledujúcich pamiatkach: Jezuitský kostol, Rotunda sv.Juraja a Mlyn bratov Pilárikových. Ako informuje organizátor podujatia, stretnutie naplánované pred TIK Skalica. Vstupné: zdarma. Rezerváciu je potrebné urobiť vopred telefonicky (+421 34 664 5341 a +421 915 723 216) alebo emailom (tik@mesto.skalica.sk).

Tanec pre radosť

10. júna o 17.hod., Mestské kultúrne stredisko, Galanta

Milujete hudbu, dobrú zábavu a tanec? Skočte si na podujatie s názvom Tanec pre radosť, na ktoré pozýva tanečná skupina CALMA STUDIO. Vstupné: 10 eur.

Art Nouveau Festival – Zlatý vek Piešťan

Od 6. júna do 12. júna, Thermia Palace, Piešťany

Obdivujete Génius loci Piešťan? Potešte svojho ducha umením a obklopte sa krásou. „Spoznajte tajomstvo piešťanských výnimočných stavieb – perlu secesie hotel Thermia Palace. Preskúmajte spolu s nami detaily secesného dizajnu a dekoru priamo v budovách, kde sa písala svetová história. Inšpirujte sa filozofiou renesančnej osobnosti Ľudovíta Wintera a váš život bude bohatší,“ láka na podujatie pic-piestany.sk.

Program:

  • Umenie zo zbierov grófa Jána Pálffyho v kúpeľoch Piešťany: 8. júna o 15.00 hod. Ensana Thermia Palace Health Spa Hotel ***** (Salón Ferdinand), vstupné: 8 eur.
  • Na ceste k moderne – secesná architektúra na Slovensku – rozmanitosť vplyvov: 9. júna o 19.30 hod. Ensana Thermia Palace Health Spa Hotel ***** (Kaviareň Alexander), vstupné: 8 eur.
  • Velikán secesie Alfons Mucha a Piešťanské kúpele: 10. júna o 15.00 hod. Ensana Thermia Palace Health Spa Hotel ***** (Salón Ferdinand), vstupné: 8 eur.

Detský svet

do 31. decembra 2024, Západoslovenské múzeum v Trnave

Bude sa na čo pozerať! Západoslovenské múzeum v Trnave pripravilo zaujímavú výstavu pre malých aj veľkých. A to nie je všetko. Projekt mapuje hry a detské aktivity za asi 120 rokov (od šesťdesiatych rokov 19. storočia asi po osemdesiate roky 20. storočia). Doprajte si bohatú zbierku detských aktivít. Výstava je rozdelená do niekoľkých tém.

Nájdete v nej nielen fotografický materiál s tematikou detí a hier. Vo vitrínach zaujmú hračky, učebné pomôcky a veci súvisiace so školou, najobľúbenejšie sladkosti a veľa ďalšieho. Počas výstavy sa môžu návštevníci zapojiť do kreslenia, písania, skladania i hádania.

Dotyk dreva – minulosť vpísaná do letokruhov

Do 24.9. 2022, Vlastivedné múzeum v Galante

Výstava sa skladá z niekoľkých tematických celkov a expozícii dodávajú mozaikový charakter. Ako informuje organizátor podujatia, v zbierkovom fonde Vlastivedného múzea v Galante sa nachádza obrovský počet drevených predmetov od malých úžitkových predmetov cez veľké nábytky až po dopravné prostriedky. Výstava je sprístupnená verejnosti od 14. 5. – 24. 9. 2022.

Vzácne knihy

do 31. marca 2023, Západoslovenské múzeum v Trnave

V zbierkach historickej knižnice Západoslovenského múzea v Trnave sa nachádza vyše päťsto starých a vzácnych tlačí zo 17. storočia. Teraz máte možnosť vidieť mnohé z nich!

Nenechajte si ujsť výstavu s názvom Sedemnáste storočie slovom a obrazom: Staré tlače z historickej knižnice ZsM. Objavte nádherné ilustrované knihy o Číne. No možno vás zaujme i známe historické dielo s názvom Dejiny Uhorska od Antonia Bonfiniho. Nikdy ste nemali k takýmto skvostom bližšie!

Peter Šoltó: Obrazy a úlet

10. júna o 16.00 hod., Západoslovenské múzeum v Trnave

Ak ste milovníkom umenia, na svoje si prídete aj v Malom Ríme. V Trnave sa v piatok uskutoční vernisáž Petra Šoltóa, ktorá vás vtiahne do surreálneho prostredia.

„Maľuje surreálne prostredie, vymyslené snové krajiny, nálady podčiarkuje výberom farebnosti, celok vystavia z precízne namaľovaných detailov. Obrazy treba vnímať z diaľky aj zblízka. Jeho diela by pokojne mohli poslúžiť aj ako ilustrácie nejakého poetického textu,“ píše dielo.eu. Výstava potrvá do 18. septembra 2022.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM