Monika Hanigovská Rôzne

Lesy v okolí Trnavy majú čo ponúknuť: 4 výlety, na ktoré budete dlho pamätať! FOTO

Doprajte si parádny relax. Práve taký vám vedia ponúknuť aj lákavé lesné lokality v okolí Trnavy. Prinášame vám hneď štyri zaujímavé tipy.

Ilustračný obrázok k článku Lesy v okolí Trnavy majú čo ponúknuť: 4 výlety, na ktoré budete dlho pamätať! FOTO
28
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Ak túžite po relaxe v okolí Trnavy, nabiť vás tou správnou energiou dokážu aj blízke lesy. Prinášame vám hneď štyri tipy na naozaj zaujímavé miesta, ktoré môžu učarovať aj vám.

Les s rôznou scenériou

Neďaleké Budmerice sa dokážu aj dnes popýšiť krásnym kaštieľom na francúzsky spôsob, ktorý dokonale lahodí oku. V tejto lokalite si však na svoje prídu aj milovníci prírody, konkrétne lesov. V chotári spomínanej obce totiž leží štátna prírodná rezervácia Lindavský les. Patrí medzi najväčšie lesné komplexy v Trnavskej pahorkatine.

Už pri vstupe do areálu kaštieľa sa milovníkom prírody núkajú dva smery vedúce do zeleného lona matky prírody, pričom každý smer rozprestrie po vstupe do lesa jeho návštevníkovi rozdielne, ale v oboch prípadoch lákavé prírodné scenérie. Po pravej strane lesa tak nájdete časť lesnej prírody, ktorá sa vyznačuje napríklad utešenými malebnými kopčekmi aj úzkou cestičkou. Návštevník je tak prirodzene vo veľmi blízkom spojení s prírodou. Ľavá strana časti lesa zase ponúka veľkorysý lesný priestor, so širokou cestou. V tejto lokalite si môžete dopriať okrem prechádzky aj rôzne športové aktivity.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Vráťme sa však k prvej spomínanej časti lesa. Akousi „vstupnou bránou“ k lesnému mierne „kopcovitému porastu“ je rozľahlá lúka. Na lúke sa dajú vidieť napríklad piknikujúce páriky, či voľne pasúce sa kozy, ktoré sú magnetom najmä pre deti.

Vydajte sa rovno cez lúku, prejdite cez kúsok zeleného porastu, ktorý ešte patrí k areálu Budmerického kaštieľa a ocitnete sa v samotnom lese. Nájdete tú akýsi chodník, pričom hneď zabočíte po pravej strane. V tejto časti sa nachádza zaujímavá scenéria. Úzke cestičky posiate kvetmi a šťavnatým zeleným porastom, ale aj malebné „mini kopčeky“ lákajú na preskúmanie. Pretekajúci úzky pás vody, tzv. potok Gidra, či občasné „len tak ležiace“ pne stromov priamo na chodníku dotvárajú obraz tohto miesta. V tejto časti lesa sa dá vidieť aj železnú lávku, ktorá vedie k Budmerickým rybníkom. Pohľad na ne stojí naozaj zato. V katastri obce sa dajú vidieť celkovo dva rybníky. Založila ich šľachta Červeného Kameňa v 16. storočí.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Spomínaný les po ľavej strane zase slúži nielen milovníkom túr, ale aj bežcom, či cyklistom rôznych vekových skupín. Jazda v lese, či samotná prechádza je príjemná vďaka pomerne nenáročnému terénu. Nech si už vyberieme akýkoľvek smer, 74 hektárov tohto lesa ponúka dokonalý relax.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Vápenec pod nohami

Dobrá Voda ponúka okrem zrúcaniny hradu, pamätnej izby, cintorína s rázom histórie a verejného praniera aj lákavý les. Ten nájdete poľahky za cintorínom a skutočne stojí za preskúmanie. Už z diaľky je vidieť zaujímavú farebnosť cestičky. Veľkú časť cesty tvorí totiž vápenec. Pozor si však treba dať na vymyté cestičky. Aj keď vyzerajú zaujímavo, až romanticky, môžu privodiť pád. Ak si však dáte na ne pozor, budete si môcť vychutnať neobyčajnú čarovnú lesnú prechádzku.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Chránená oblasť je zapísaná ako prírodná rezervácia. Od roku 1993 chráni dubovo-hrabové, vápnomilné bukové, bukovo kvetnaté a skalnaté a sutinové spoločenstvá na krasovom reliéfe Dobrovodského krasu. V lese sa však ukrývajú aj ďalšie pozoruhodnosti a to rovno pred neďalekým spomínaným hradom.

V lese, v tráve, ktorú miestni kosia, stoja aj ležia staré židovské hroby. Úctu dostávajú aj dnes, na hroboch vidieť rôzne veľké a malé kamienky. Nachádzajú sa aj na takých miestach, kde by človek očakával, že ťarchou váhy spadnú.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Po prevažne nenáročnej turistike sa z lesa doslova vynorí hrad Dobrá Voda. Zrúcanina sa tak schováva v náruči stromov. Avšak po objavení sa rozprestrie v celej svojej kráse. Aj tu stromy a iné lesné porasty vytvárajú lákavú scenériu akéhosi tajomna.

Romantika v lese

V lese môžete zažiť aj romantiku na počkanie. Takú ponúka napríklad les v Dechticiach. Nenáročný, nekopcovitý terén je priam ideálny na dokonalú relaxáciu v lákavej zelenej oáze. Les okrem príjemného relaxu však dokáže turistov aj prekvapiť rôznymi citáciami na pníkoch po okrajoch cestičky. Tie budú sprevádzať vaše túlavé nohy až po okraj samotného lesa. Ale nájdete ich aj pri komplexe sv. Kataríny. Tieto unikátne citácie môžu v mysli návštevníkov vytvoriť priestor na akési duchovné rozjímanie.

Na konci malebnej lesnej cestičky čaká turistov odmena a to v podobe komplexu venovanej sv. Kataríne, ďalej Pálffyovskej lesnej železnice, dnes známej ako Lesná Železnica Katarínka, či krásneho výhľadu na okolie. Potulky lesom sú vhodné aj na pekný cyklovýlet.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Občasný vodopád aj zalesnený kopec

Našim ďalším tipom sa môžete vydať na Záruby. Samotný malebný les prevedie svojich návštevníkoch hneď po niekoľkých zaujímavostiach. Azda najvyhľadávanejším štartovacím bodom z pohľadu náročnosti sú samotné neďaleké Smolenice.

Obdivovať počas prechádzky lesom môžete napríklad jediný vodopád v Malých Karpatoch, tzv. Občasný vodopád. Ako už samotný názov vraví, tečie však len vtedy, keď je dostatok vody. Avšak najzaujímavejšia na Záruboch je azda cesta na jeho samotný vrchol. Túlavé nohy totiž privíta krásne zalesnený kopcovitý terén. Je možné, že počas prechádzky turisti natrafia aj na divé zvieratá. Vybrať sa na výlet odporúčame aj napríklad v čase kvitnutia medvedieho cesnaku, kedy táto časť lesa vyzerá ako veľký biely koberec. Milovníkov lesov čaká zaujímavá odmena na konci zalesneného kopca, v podobe pekného výhľadu na najvyššom vrchole Malých Karpát.

Dopriať si krásny výhľad na okolie ako aj vodnú nádrž Buková si môžete aj na západnom ostrohu Zárub a to na samotnej zrúcanine hradu Ostrý Kameň, ktorý v minulosti patril k strážnym hradom tzv. Českej cesty v 13. storočí.

OBRAZOM: Viete o nich? Takéto lákavé lesy môžete nájsť v okolí Trnavy!
28
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM