Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Kam skôr? Čaká nás týždeň nabitý parádnymi akciami

Nový týždeň prináša kopu zaujímavých podujatí. Toto všetko nás čaká v Malom Ríme a v okolitých obciach.

Ilustračný obrázok k článku Kam skôr? Čaká nás týždeň nabitý parádnymi akciami
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Swap oblečenia

V utorok 24. septembra od 16:00 do 19:00 v Kubiku

Už v utorok budeme v rámci akcie Week For Future Trnava swapovať oblečenie. Priniesť môžete minimálne 3 a maximálne 10 kúskov. Na oplátku si odnesiete čokoľvek, čo sa vám zapáči.

Tyrnavia erudita II.

V pondelok 23. septembra o 17:00 v knižnici Trnavskej univerzity na Hornopotočnej u­lici

Slávnostné uvedenie reprezentatívnej publikácie nadväzujúcej na rovnomennú knihu vydanú pred dvoma rokmi, ktorá zaznamenala ohlas u trnavskej verejnosti.

Druhý zväzok sa viac zameriava na kultúrne a historické aspekty vzniku tlačí, ich tematické zameranie, žánrovú rôznorodosť i vplyv na formovanie latinskej barokovej spisby u nás.

Mária Balážová: Ženský dezén

Do 27. októbra v Galérii Jána Koniarka v Trnave, Kopplova vila

Retrospektívna výstava výraznej slovenskej autorky, reprezentantky regionálnej výtvarnej scény s následným uvedením novej monografickej publikácie.

Koncepcia kladie dôraz na tvorbu z ostatného obdobia, ktorá sa ešte viac vychýlila z oblasti post-geometrickej maľby smerom k výraznejším feministickým výpovediam.

Autorka, Mária Balážová, využíva výrazové prostriedky geometrickej abstrakcie ako nástroj kritiky rodovej nerovnosti. Kurátorom je Roman Gajdoš.

Prehliadka Kostola Nanebovzatia Panny Márie

V utorok 24. septembra 2019 o 10:00, 14:00 a 15:00 v Západosloven­skom múzeu

Nevšedná možnosť absolvovať prehliadku nezreštaurovaného interiéru kostola s odkrytými sondami z prieskumu. O klariskách v Trnave a o kostole porozpráva Lucia Duchoňová.

Premietanie filmu Obliehanie mesta

V stredu 25. septembra o 17:15 v zasadacej miestnosti mestského zastupiteľstva na radnici

Premietanie dokumentárneho filmu Obliehanie mesta je o boji miestnych obyvateľov proti ťažbe zlata plánovanej zahraničnými firmami v okolí Kremnice.

Film je aktuálny aj pre divákov z Trnavy a širokého okolia, kde v súčasnosti prebieha rozsiahly prieskum a v budúcnosti zrejme aj ťažba zemného plynu.

Po skončení premietania bude nasledovať diskusia prítomných divákov so zástupcami občianskej iniciatívy Chceme zdravú krajinu o rizikách spojených s prieskumom a ťažbou zemného plynu.

Imunita z pohľadu psychosomatiky

Vo štvrtok 26. septembra o 17:30 v Kine Hviezda

Michaela Fialová je klinická psychologička a rodinná terapeutka s celostným a psychosomatickým zameraním. Bude rozprávať o tom čo je psychosomatika, ako vytvoriť spojenie tela s hlavou, ale aj o piatich princípoch zdravia a choroby.

Prezradí aj ako pracuje s klientmi v psychosomatickej ordinácii a príbehy ľudí využívajúcich psychosomatický prístup v liečení. Po prednáške je pripravená diskusia.

At last, he saw the entrance

Do 27. októbra v Galérii Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily

Site-specific inštalácia z dielne Richarda Janečka a Radovana Kissoczyho prináša pohľad na umelú inteligenciu, ktorá môže byť stále vnímaná ako niečo nadprirodzené, mimo ľudské chápanie.

V tejto audiovizuálnej inštalácii autori podrobujú antický mýtus logike umelej inteligencie, čo predstavuje jeho alternatívne scenáre a konce.

Baby kino: Florencino kníhkupectvo

V utorok 24. septembra o 10:00 v Malom berlíne

Prvé trnavské kino pre rodičov s najmenšími deťmi premieta Florencino kníhkupectvo. Do malého ospalého mestečka východného Anglicka (1959) prichádza Florence Green (Emily Mortimer), vdova, stále plná života, ktorá je aj napriek odporu kultivovanej, no bezohľadnej miestnej opozície, rozhodnutá otvoriť prvé miestne kníhkupectvo.

Do kina majú prístup aj kočíky, hlasitosť bude znížená a v sále ostane počas projekcie tlmené svetlo. Odporúčané je predovšetkým rodičom s deťmi do 2 rokov, s akým veľkým či malým potomstvom sa do baby kina vyberiete je však na vás.

Belluš 120

Do 11. novembra na Nádvorí

V septembri si pripomíname 120. výročie narodenia jedného z najvýznamnejších architektov 20. storočia – Emila Belluša. Pri tejto príležitosti občianske združenie Malý Berlín organizuje výstavu pod názvom Belluš 120.

Emil Belluš je považovaný za zakladateľa modernej architektúry na Slovensku. Jeho najvýznamnejšími stavbami pre mesto Trnava sú Plnoautomatický mlyn NUPOD a Vodojem.

Výstava Belluš 120 predstavuje vybrané archívne materiály v doplnení o fotografie slovenského fotografa a pedagóga Ľuba Stacha, so zameraním na dvojicu stavieb viažucich sa k Trnave.

Cestovateľský večer: India

Vo štvrtok 26. septembra o 19:00 v Malom Berlíne

Filip Jánošík dal po rozchode v práci výpoveď a utiekol na päť mesiacov do zahraničia úplne sám. Príďte si vypočuť jeho rozprávanie o dvoch mesiacoch v Indii.

V Himalájach prešiel najvyšší horský prechod, osobne sa stretol s Dalajlámom, strávil desať dní v kláštore so zákazom rozprávať, býval u bollywoodskeho herca a vo Varanasi hľadal nekrofilných kanibalov.

Tradičné oberačkové slávnosti

Od piatku 27. septembra do nedele 29. septembra v Modre

Posledný septembrový víkend sa Modra premení na živé centrum tradičných osláv úrody, malokarpatského vinohradníctva a vinárstva. Láka na úctu k tradíciám zmiešanú s modernými prvkami v programe spolu s vynikajúcim burčiakom a vínom.

Alžbeta Báthoryová a nové objavy v čachtickom podzemí

Vo štvrtok 26. septembra o 17:00 v čitárni Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave

Beseda o živote a smrti Alžbety Báthoryovej a objavoch v čachtickom podzemí. Hosťom je český spisovateľ literatúry faktu Milan Zacha Kučera. Prednáška spojená s videoprojekciou.

Túlavé divadlo: Don Quijote

V piatok 27. septembra o 19:00 v Malom Berlíne

Tragikomédia na motívy slávneho španielskeho románu spisovateľa Miguela de Cervantes Saavedra prináša príbeh o chudobnom šľachticovi, ktorý všetok svoj čas trávi čítaním starých rytierskych románov.

Spolu so svojim verným sluhom Sanchom Panzom sa na koni menom Rocinante sa vydáva na výpravy, ktorých zmyslom je konať dobro a naprávať krivdy.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM