Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Kam skôr? Víkend v Trnave a okolí je nabitý parádnymi akciami

Pred nami je posledný májový víkend a v Trnave aj okolí je kopa jedinečných akcií, ktoré si netreba nechať ujsť. Pripravili sme pre vás zopár tipov. Nechajte sa inšpirovať.

Ilustračný obrázok k článku Kam skôr? Víkend v Trnave a okolí je nabitý parádnymi akciami
Zdroj: Lovely Experience

Lovely experience

Sobota, 25. máj, Trojičné námestie

Show plná prekvapení, technického pokroku, audio-vizuálneho umenia, tanečných a akrobatických výkonov doplnená dynamickým zvukom, dychvyrážajúcim svetlom a efektami. Festival ponúkne celkovo takmer 50 umeleckých vystúpení a audiovizuálnych inštalácií. Uskutočnia sa na Trojičnom námestí a v jeho okolí, väčšina z nich bude pre návštevníkov voľne dostupná.

Putovanie Panny Márie Trnavskej

Sobota, 25. máj o 15:00, refektár kláštora pri Kostole sv. Jakuba

Prednášku Libora Gottfrieda o najvernejších kópiách obrazu Panny Márie Trnavskej na rôznych miestach Slovenska i v Maďarsku doplní hudobné vystúpenie gitarového septeta ZUŠ M. Sch. Trnavského Les Étoiles pod vedením Márie Smažákovej, nebude chýbať ani výstava kópií obrazu a originálov archívnych dokumentov. Pre záujemcov je na záver pripravená komentovaná prehliadka františkánskych krýpt. Organizátormi sú Štátny archív v Trnave, Rehoľa menších bratov – františkánov v Trnave, Naše MesTTo, o.z. a komunita Visit.trnava

Blaho Uhlár a kolektív DISK: CONTINUO

V sobotu, 25. mája o 20:00, v divadelnom štúdiu DISK

Divadelná skupina DISK pokračuje aj vo svojej šesťdesiatej druhej sezóne, ako hovorí názov inscenácie. Pokračuje aj napriek tomu, že súbor postihla obrovská strata, keď ho navždy opustil spiritus movens Milan Brežák. Od začiatku tvorby inscenácie sa intenzívne zapájal, ale nedočkal sa jej uvedenia. Napriek tomu v inscenácii hrá, aj keď len vo videosekvenciách. Inscenácia je poctou tejto významnej osobnosti. Súbor sa vypol k výraznému výkonu a to, že v inscenácii zaznie Marsellaise, naznačuje, že doba je zrelá na revolúciu. Milan bol revolucionár.

Hrajú: Monika Babicová, Jozef Belica, Milan Brežák, Daniel Duban, Silvia Ištoková, Zuzana Jankowská, Braňo Mosný, Ján Rampák, Alžbeta Sersenová a Peter Tilajčík

FC Spartak Trnava : AS Trenčín

V piatok 24. mája o 19:00, na Štadióne Antona Malatinského City Arena Trnava

Už tento víkend Spartak čaká zápas desiateho kola Fortuna Ligy, v skupine o udržanie sa.

Medzinárodné softbalové prípravné zápasy mužov – Slovensko – Nový Zéland

V nedeľu, 26. mája o 13:00 a 15:00, na softbalovom ihrisku Trnava Panthers v areáli ZŠ Bottova ulica

Slovenská softballová asociácia v spolupráci s SK Trnava Panthers si Vás dovoľujú pozvať na medzinárodné softbalové prípravné zápasy v softballe mužov medzi Slovenskom a Akadémiou Nový Zéland. Juniorská reprezentácia Nového Zélandu sa pripravuje na medzinárodný turnaj v Prahe.Tento exotický súper pred prvým zápasom predvedie aj bojový tanec Haka. Nový Zéland je úradujúci majster sveta.

Greenpower Slovensko

V sobotu, 25. mája, na pretekárskej dráhe pre motokáry v Dlhej pri Trnave

Vzdelávací projekt Greenpower Slovensko, ktorý na Slovensku podporila Nadácia Volkswagen Slovakia, je pred svojím finále. Unikátna súťaž, ktorej cieľom je zostaviť elektrické vozidlo a pritiahnuť žiakov a študentov interaktívnou formou k vedným a technickým odborom, si získala podporovateľov aj na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity. Už koncom mája si vo finále so zostrojenými formulami medzi sebou zasúťažia tímy z piatich slovenských škôl.

Greenpower je nielen v Európe populárny a úspešný vzdelávací projekt, ktorý vznikol za účelom rozvinúť nadšenie detí a mladých ľudí pre vedu a techniku a riešiť tak aj problém nedostatku budúcich inžinierov v priemysle. V pilotnom ročníku bola pred tímy žiakov a študentov postavená výzva: navrhnúť a zo stavebnice zostaviť elektrické auto, s ktorým sa zúčastnia pretekov. Jednotlivé tímy si v nich zmerajú svoju zručnosť a tiež jazdecké schopnosti. Do projektu sa zapojilo 5 škôl.

Posledná príležitosť: Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: od 11. apríla do 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj. Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Májová Dvorana

Piatok, 24. máj od 10:00, a sobota, 25. máj, na Nádvorí

Pivo bez hudby by bolo ako pivo bez peny. Toto vedia aj chalani z Trnavskej hudobnej spoločnosti. Na pivnom festivale sa predstavia Willie Jones Band, Neznámi, Barbora Černá…

Vítaní sú všetci fánušikovia poctivého remesla. Na dvojdňovom festivale dobrého piva stretnete ľudí z pivovarníckeho fachu, zistíte o pive niečo nové, môžete pozvať sládka na jedno či dve a spoznáte nadšených domovaričov na súťaži. Na Májovej Dvorane môžete počas dvoch dní ochutnať viac ako 20 remeselných pív, dať si niečo malé pod zub, vypočuť si hudbu a zatancovať si s rukou hore. Filozofia Májovej Dvorany nebude len o posedení pri pivku v peknom prostredí Nádvoria v Trnave. Organizátori chcú, aby sa návštevníci festivalu o pive aj čo-to naučili a dozvedeli. Festival je spojený s 5. ročníkom domovaričskej súťaže Trnavský Hrncovar 2019 – Jar, ktorá sa uskutoční priamo v reštaurácii Akademia.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Deň rodiny

V sobotu, 26. mája, v priestorch Mariánskej sály a na nádvorí jezuitov

Jubilejný desiaty raz sa uskutoční podujatie Deň rodiny. Centrum pomoci pre rodinu v spolupráci s mestom Trnava pripravili pre návštevníkov bohatý program so začiatkom o 15. hodine. V priestoroch centra – v Mariánskej sále a na nádvorí (vstup od Františkánskej ulice) postupne vystúpia Mária Valentová, Šašo Filo a Vierka, tanečné skupiny Alegria a Styleunits, Detský folklórny súbor Drienka, Trnavský detský zbor, Craz Family a ďalší. Moderátorom Dňa rodiny 2019 bude Lukáš Pinček z Rádia Jemné. V sprievodnom programe bude k dispozícii jazdenie na koníkovi, maľovanie na tvár, fotokútik, nafukovacie atrakcie aj trh prorodinných organizácií.

Podujatie sa uskutočňuje aj pri príležitosti Dňa rodiny, ktorý je každoročne 15. mája. Verejnosť po celom svete si v tento dátum pripomína Svetový deň rodiny (World Family Day), ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov (OSN) v roku 1993. Význam dňa rodiny spočíva v pripomenutí dôležitosti rodiny ako základnej stavebnej bunky spoločnosti. Súčasne je možnosťou, aby sa národné inštitúcie zaoberajúce sa touto problematikou zamysleli nad rodinnou politikou v danej krajine.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Tančiareň pre seniorov

V nedeľu, 24. mája od 16:00 do 20:00, v Trnavskom dvore na Zelenečskej ulici 16

Aj tento rok Trnava realizuje z Programu aktívneho starnutia Tančiareň pre seniorov. Do tanca zahrá Duo Expres. Vstup je voľný, no kapacita je obmedzená na sto miest.

Rytiersky festival Rotenstein

V sobotu, 25. mája, a v nedeľu, 26. mája od 10:00, na zámku v Holíči

Zámok Holíč sa aj tento rok stane miestom stretnutia zábavy a histórie. Výber najlepších umelcov vás dva dni nenechá odpočinúť a Holíčsky zámok čaká záplava dobových kulís.

Vašich obľúbených rytierov tentokrát zoberieme do rozprávky. Vyskúšame ich intelekt v obrovskom Živom Šachu. Svaly preveríme vo veľkej bitke medzi dobrom a zlom. A samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na slávny rytiersky turnaj. Avšak pre rytierov do turnaju pridali malé prekvapenie. Ich cestu za slávou skríži ohnivý drak.

Kino: Všetci to vedia

V nedeľu, 26. mája o 19:00, v Malom Berlíne

VŠETCI TO VEDIA (Todos lo saben) – Asghar Farhadi / ES / 2018 / 132 min / ČT

Najslávnejší filmový pár súčasnosti Penélope Cruz a Javier Bardem ako dávni milenci, medzi ktorými to nikdy neprestalo iskriť. Krásna Laura prichádza do rodného Španielska na svadbu svojej sestry. Bujarú oslavu v kraji slnečných viníc však naruší zmiznutie jedného z hostí. Čoskoro sa ukáže, že pod povrchom driemu staré krivdy a tajomstvá, ktoré mali zostať zabudnuté. Najslávnejší filmový pár súčasnosti Penélope Cruz a Javier Bardem excelujú v hlavných úlohách dávnych milencov, medzi ktorými to nikdy neprestalo iskriť. Psychologický thriller dvojnásobného držiteľa Oscara Asghara Farhadiho bol otváracím filmom festivalu v Cannes.

Rodinná nedeľa: Historický deň

V nedeľu, 26. mája od 14:00, areál TMT Mall – nákupného centra

Na pláne je vystúpenie sokoliara, 15 dravých vtákov s ktorými sa môžete odfotiť, historický kolotoč pre deti a iné zábavné aktivity ako: skákací hrad, historické hry a tvorivé dielne. Príďte si vychutnať peknú nedeľu, zabaviť sa s deťmi a stretnúť priateľov.

Program dňa:

  • 14:00 – 18:00 Nafukovací skákací hrad so šmykľavkou
  • 14:00 – 18:00 Fotografovanie s dravcami – 15 dravých vtákov
  • 14:00 – 18:00 Tvorivé dielne
  • 14:00 – 18:00 Historický kolotoč pre deti
  • 14:00 – 18:00 Prehliadka dravcov
  • 14:00 – 18:00 Historické hry pre deti
  • 14:00 – 18:00 Zapletanie vrkočov
  • 15:00 Tanečné vystúpenie, Rusalka
  • 15:30 & 16:30 Vystúpenie sokoliara

Koncert a nová výstava v Nyáryovskej kúrii

V nedeľu, 26. mája, v Kultúrno-spoločenskom centre Bučany

Aj poslednú májovú nedeľu budú výstavné priestory Nyáryovskej kúrie otvorené v tradičnom čase od 14:00 do 18:00. Práve v tento deň bude po prvý krát pre verejnosť sprístupnená panelová výstava Ľudské práva v zrkadle života Heleny Weinwurmovej, ktorá prezentuje životný príbeh našej rodáčky, ktorá prežila útrapy koncentračného tábora Osvienčim.

O 18:00 v Nyáryovskej kúrii čaká aj výnimočný koncert zoskupenia Solamente Naturali, ktoré pôsobí pod vedením vynikajúceho slovenského huslistu Miloša Valenta. Sedem hudobníkov z domova i zo zahraničia sa Vám predstaví v programe Musica Globus, v ktorom zaznie hudba 18. storočia pochádzajúca z ojedinelých rukopisov z územia Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM