Komunálne voľby

Kandidát na predsedu TTSK Beluský: Treba zmeniť priority a začať pracovať v prospech občanov

V jesenných komunálnych voľbách sa o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude uchádzať poslanec Národnej rady SR Martin Beluský.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na predsedu TTSK Beluský: Treba zmeniť priority a začať pracovať v prospech občanov
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Martin Beluský kandiduje s podporou ĽSNS. Rozhovor s Beluským je súčasťou seriálu rozhovorov s kandidátmi na predsedu TTSK.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu Trnavského samosprávneho kra­ja?

Od roku 2014 som aktívne zapojený do vysokej politiky. Viac ako dva roky som pracoval na najvyšších pozíciách vyššieho územného celku a mám teda cenné skúsenosti o kompetenciách a povinnostiach krajov. A keďže žijem v Piešťanoch a často sa pohybujem aj po ostatných okresoch Trnavského kraja, rozhodol som sa svoje skúsenosti zužitkovať v prospech občanov.

V akom stave sa podľa vás nachádza Trnavský kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?

Najväčšie riziko bude, ak TTSK zostane v rukách súčasného vedenia. Samosprávne kraje za posledných osem rokov takmer zdvojnásobili svoje príjmy vďaka vyšším daniam, ktoré platia občania. Avšak, asi len ťažko by sme tieto zvýšené peniaze hľadali použité v ich prospech. Netvrdím, že sa nič neurobilo, ale za tie peniaze by mohli mať občania kvalitnejšie cesty, viac spojov prímestskej dopravy, lepšie a dostupnejšie sociálne služby a podobne. Potenciál je veľký, treba len zmeniť priority a začať pracovať v prospech občanov.

Akým problémom Trnavský kraj čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?

V Trnavskom kraji je napríklad viacero mostov, ktoré sú v havarijnom stave a ktoré bude treba čím skôr okamžite riešiť. Za posledné dva roky v čase opatrení proti šíreniu COVID-19 trpeli nielen občania, ale aj podnikatelia a prevádzkovatelia reštaurácií, penziónov a podobne. A práve prostredníctvom svojej kompetencie v oblasti cestovného ruchu môže samosprávny kraj týmto prevádzkam pomôcť. Samosprávny kraj má tiež možnosti, ako pomôcť rozvoju ekonomiky a podpore vytvárania, nových pracovných pozícii. To by však v prvom rade musela byť vôľa.

Iba si plniť svoje zákonné kompetencie nestačí, treba ľuďom ponúknuť maximum.

Prečítajte si tiež

Aké sú priority vášho programu, čo chcete v Trnavskom kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne nasledujúce roky venovať, prípadne na čo nadviazať?

Medzi moje priority okrem načrtnutých oblastí v predchádzajúcich odpovediach patria aj školstvo, poskytovanie sociálnych služieb a aj podpora tradičnej kultúry a folklóru.

Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?

Mám okolo seba veľký tím ľudí. Okrem desiatich kandidátov na poslancov krajského zastupiteľstva za všetky okresy máme aj množstvo odborníkov a sympatizantov, ktorí nám pomáhajú zlepšovať život pre občanov.

Okrem Beluského kandidujú v Trnavskom samosprávnom kraji na post predsedu József Berényi za stranu Aliancia, Zdenko Čambal s podporou strán SNS a Smer-SD, nezávislý kandidát Martin Červenka s podporou strany Hlas-SD, nezávislý kandidát Roland Hakszer, Roman Chudý za stranu Život, Zdenko Rosina za Národnú koalíciu/Nezávislí kandidáti, kandidát Hnutia Občan Národ Spravodlivosť Ivan Stanovič, za Republiku Veronika Temňáková a za koalíciu OĽANO, Nova, Kresťanská únia, Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu, Šanca, ODS, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Maďarské fórum Jozef Viskupič.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM