Samospráva

Kedy by malo mesto stíchnuť? Radnica zvoláva diskusiu na tému nočného pokoja

Trnavská radnica pripravuje verejnú diskusiu na tému nočného pokoja na pondelok 3. februára.

Ilustračný obrázok k článku Kedy by malo mesto stíchnuť? Radnica zvoláva diskusiu na tému nočného pokoja
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Do zasadačky mestského zastupiteľstva môžu prísť o 16.00 h Trnavčania vyjadriť svoj názor na to, kedy by malo mesto stíchnuť. Dôvodom je príprava nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Informovala o tom hovorkyňa Veronika Majtánová.

„Táto téma vzbudzuje veľkú diskusiu i emócie. Občania bývajúci v blízkosti prevádzok majú o nej inú predstavu než majitelia takýchto podnikov, či ľudia, ktorí sa radi zabavia aj v neskorších večerných hodinách. Vyhovieť každému je ťažké, niekedy nemožné, treba však hľadať kompromisy a riešenia, ktoré budú čo najviac vyhovovať všetkým zúčastneným stranám,“ informovala. Samospráva bude podľa nej z tejto spätnej väzby vychádzať pri príprave návrhu VZN.

Predĺženie hodín pre letné terasy

Za rušenie nočného pokoja sa okrem hlasnej hudby považuje aj hlasné vyspevovanie, vykrikovanie, zhováranie alebo vytváranie iných hlasitých zvukových efektov a zvukov, ako zábavná pyrotechnika, neopodstatnené používanie klaksónov, hlučná jazda na motorke, vibrácie tónov nízkej frekvencie a podobne.

Aktuálne VZN č. 511 platí od roku 2019, kedy boli predĺžené najmä hodiny pre letné terasy.

Až do noci

Vtedy mesto argumentovalo, že chce vyjsť v ústrety podnikateľom a prispieť k tomu, aby „Trnava v lete neumierala s príchodom večera, napríklad počas letných horúčav, keď začína byť vonku príjemne v podstate až večer, aby nemuseli bary a reštaurácie zatvárať prevádzky a exteriérové sedenia už o 22. hodine. Zároveň však očakávajú ústretovosť aj od samotných prevádzkovateľov, ktorí musia pamätať na to, že v okolí ich prevádzok žijú ľudia, ktorí si potrebujú oddýchnuť a vyspať sa“.

Trnavčania i návštevníci mesta môžu počas leta využívať prevádzky v širšom centre do 23.00 h a v úplnom centre do 02.00 h a exteriérové sedenia v tejto lokalite rovnako do 01.00 h. Časy sa líšia podľa situovania jednotlivých ulíc a prevádzok.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM