Správy

Kraj chce podporiť ďalšie odbory: Ich študentov bude motivovať ŠTIPENDIOM

Študentov nedostatočne obsadených a perspektívnych študijných odborov na svojich stredných školách plánuje podporovať Trnavský samosprávny kraj (TTSK) aj počas školského roka 2023/2024 štipendiami.

Ilustračný obrázok k článku Kraj chce podporiť ďalšie odbory: Ich študentov bude motivovať ŠTIPENDIOM
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Do zoznamu najnovšie pribudol odbor biotechnológia a farmakológia, informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

Výhody pre väčšinu študentov

„So zamestnávateľmi sa pravidelne stretávame a diskutujeme o vývoji na trhu práce. Minulý rok sme uviedli nový nástroj na podporu nedostatočne obsadených alebo perspektívnych odborov. Z ich 212 študentov poberalo balík výhod až 176. Na ostatnom zasadnutí krajskej rady pre odborné vzdelávanie sme doterajší zoznam odborov rozšírili,“ povedal Viskupič.

Za nedostatočne obsadené odbory sú považované také, ktoré nie sú obsadené dostatočným počtom žiakov, vychádzajúc z potrieb zamestnávateľov a potrieb trhu práce.

Prečítajte si tiež

Od minulého roka sú v zozname mäsiar, krajčír – dámske odevy, chemik operátor, záhradnícka výroba a služby, obrábač kovov, agropodnikanie – farmárstvo, murár a praktická sestra.

Môžu požiadať o štipendium

TTSK podporuje aj študentov v perspektívnych odboroch, rozvoj ktorých je predpokladom udržateľného rastu kraja. Študenti môžu požiadať o mesačné štipendium vo výške 50 eur, majú aj bezplatné cestovanie prímestskými autobusmi a ubytovanie v internátoch. Tieto benefity TTSK poskytuje aj študentom v systéme duálneho vzdelávania.

Študijný odbor biotechnológia a farmakológia je možné študovať na Strednej odbornej škole chemickej v Hlohovci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM