Samospráva

Kraj POHOREL v hodnotení transparentnosti: Metodika má rezervy, reaguje Viskupič

Transparency International Slovensko hodnotil transparentnosť samosprávnych krajov. Ako dopadol ten Trnavský?

Ilustračný obrázok k článku Kraj POHOREL v hodnotení transparentnosti: Metodika má rezervy, reaguje Viskupič
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Metodika Transparency International Slovensko (TIS) je veľmi prísna, zameriava sa na jednoduchosť a rýchlosť. Aj táto metodika ako všetky podobné má však svoje rezervy a nedostatky, uviedol to pre TASR predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič po zverejnení aktuálneho hodnotenia samosprávnych krajov, v ktorom TTSK ako jediný zaznamenal za sledované dvojročné obdobie pokles transparentnosti.

„Rebríčky nemôžeme prispôsobovať technickým okolnostiam jednotlivých krajov, keďže ide o náročný niekoľkomesačný proces hodnotenia. V prípade TTSK sme sa napriek tomu snažili o maximálnu ústretovosť a požadované informácie sme hľadali opakovane. Veríme, že aktualizácia a modernizácia nového webu bude pre TTSK príležitosťou, ako poskytovať verejnosti ešte viac a kvalitnejších informácií užitočných pre verejnú kontrolu,“ povedal riaditeľ TIS Michal Piško.

Migrácia webu

TTSK zaznamenal za sledované obdobie pokles transparentnosti o 1,9 percentu­álneho bodu. „Aj vzhľadom na prebiehajúcu migráciu webu neboli všetky vyhľadávané dokumenty dočasne k dispozícii. Po kompletizácii budú jednoduchšie dostupné napríklad aj informácie o podnikoch a organizáciách Trnavského kraja,“ uviedol Viskupič.

„Na výsledku sa sčasti mohla prejaviť aj migrácia webovej stránky, keď mnohé odkazy prestali fungovať. S podobnými problémami pred dvomi rokmi zápasili v Bratislavskom kraji, ktorý za posledné dva roky môžeme označiť za skokana rebríčka,“ doplnil Piško.

Prečítajte si tiež

Ako dopadol?

Samosprávny kraj dopadol v hodnotení zle predovšetkým v kategóriách, ktoré sa týkali nakladania s financiami. V kategórii Financie a verejné obstarávanie je na tom horšie ako TTSK iba Žilinský kraj. V kategórii Predaj a prenájom pozemkov získal TTSK 13 percent. Pri Dotáciách a grantoch je samospráva Trnavského kraja tretia najhoršia a posledné miesto jej patrí v kategórii Podniky a organizácie VÚC, ako aj Dopravná politika.

„Informácie síce reálne zverejňujeme, ale nezískali sme za to body v tohtoročnom hodnotení z nám neznámych príčin. To je prípad napríklad rozhodnutí o predaji a prenájme majetku prostredníctvom obchodných verejných súťaží, ktoré sú súčasťou štandardne zverejňovaných materiálov a uznesení zastupiteľstva. TIS nám však za ich zverejňovanie neprisúdila až štyri body,“ uviedol predseda TTSK.

Odporúčanie samosprávam

„Pokiaľ ide o zverejňovanie informácií, hodnotenie posudzuje nielen to, či sú informácie na weboch samospráv dostupné, ale aj to, či sú zverejňované v aktuálnej podobe, prehľadným a užívateľsky prístupným spôsobom. Ak sú teda nejaké informácie zverejňované iba v rámci materiálov pre jednotlivé rokovania zastupiteľstva, kde si ich musí užívateľ prácne dohľadávať a zhŕňať, takúto prax nepovažujeme za transparentnú. Samosprávam odporúčame, aby dôležité informácie o svojich majetkových prevodoch, dotáciách či personálnej politike prehľadne zverejňovali v príslušných tematických sekciách, ktoré na weboch zväčša majú a kde užívateľ tieto informácie intuitívne hľadá,“ argumentoval riaditeľ TIS.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

TRENČIANSKA ŽUPA ZOSTÁVA LÍDROM TRANSPARENTNOSTI, HOCI UŽ LEN TESNE 😉 Po niekoľkých mesiacoch intenzívnej práce sme dnes...

Posted by Transparency International Slovensko on Monday, May 16, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM