Kultúra

Krásne gesto od ZUŠ v Trnave: Svojho velikána si hrdo uctia koncertom

Základná umelecká škola v Trnave vzdá hold M.Š.Trnavskému. Na koncerte sa predstaví aj odchovanec školy Daniel Čapkovič, sólista Opery SND v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Krásne gesto od ZUŠ v Trnave: Svojho velikána si hrdo uctia koncertom
Zdroj: TASR

Základná umelecká škola (ZUŠ) v Trnave nesie už vyše dvadsať rokov meno slávneho rodáka, čestného občana mesta, skladateľa Mikuláša Schneidra Trnavského.

K 60. výročiu jeho úmrtia sa rozhodla pripraviť reprezentačný koncert žiakov a pedagógov všetkých odborov, aby si v celej šírke uctili umelcovu pamiatku. Koncert sa uskutoční v pondelok 4. júna v Divadle Jána Palárika.

Predstavia všetky hudobné nástroje

„Na koncerte chceme predstaviť všetky hudobné nástroje, ktoré vyučujeme v sólovom i komornom prevedení. So svojím hudobno-tanečno-slovným pásmom venovaným Schneidrovi Trnavskému, sa predstavia žiaci literárno-dramatického a aj tanečného odboru,“ povedal riaditeľ školy Gabriel Kalapoš.

Ako hosť sa predstaví spevák, sólista Opery Slovenského národného divadla a odchovanec trnavskej ZUŠ Daniel Čapkovič, ktorý v spolupráci s Trnavským komorným orchestrom prednesie Schneidrovu piesňovú tvorbu.

Stal sa symbolom

Kto pozná a zaujíma sa o hudobný život vie, že Schneider bol nielen plodným skladateľom, ale i dobrým, vtipným a zaujímavým človekom – propagátorom slovenskej ľudovej piesne a slovenskej hudby doma i v zahraničí, ale najmä bol „echt“ Trnavčanom," uviedol Kalapoš.

Dodal, že skladateľ od detstva spieval v speváckom zbore, údajne len tak-tak zmaturoval na trnavskom gymnáziu, pretože jeho vášňou bola hudba, ktorú dychtivo vnímal spolu so spolužiakom Zoltánom Kodályom, neskôr významným maďarským skladateľom.

Hudbu Schneider študoval v Budapešti, Viedni a v Prahe, kde sa zapájal aktívne s ďalšími národovcami do činnosti slovenských spolkov, cítiac koniec monarchie Rakúsko-Uhorska a kde mu i Svetozár Hurban-Vajanský v roku 1904 udelil k menu prívlastok – Trnavský. V roku 1909 sa vrátil do rodnej Trnavy a stal sa symbolom hudobného života v Dóme sv. Mikuláša i v celom meste.

ZUŠ sa hrdo hlási k jeho odkazu

„Dnes my, pedagógovia i žiaci, sa hrdo hlásime k menu a odkazu Mikuláša Schneidra Trnavského. Významným počinom bola v roku 2000 myšlienka zorganizovať celoslovenskú súťaž žiakov ZUŠ Schneidrova Trnava v hre na klavír a husle. Dnes má za sebou osemnásť ročníkov a stala sa stálicou v kalendári kvalitných podujatí pre žiakov ZUŠ z celého Slovenska a dôstojne reprezentuje hudobný odkaz M. Sch. Trnavského,“ dodal riaditeľ ZUŠ.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM