Júlia Vargová Kultúra

Lákavé akcie počas celého týždňa: Pozrite si pestrý program v Trnave aj v okolí

S novým týždňom prichádzajú nové podujatia. Vybrali sme hneď niekoľko akcií, ktoré sa oplatí navštíviť.

Ilustračný obrázok k článku Lákavé akcie počas celého týždňa: Pozrite si pestrý program v Trnave aj v okolí
Zdroj: TASR

Májový kvet

Od štvrtka 16. mája od 9:00 do soboty 18. mája, Trojičné námestie

Raz v roku zakvitne Trnavské Trojičné námestie kvetmi. Ich milovníci a obdivovatelia tak majú príležitosť potešiť svoju dušu pohľadom na pestrofarebný koberec letničiek, sklaničiek, drevín, či liečivých bylín alebo nabrať nové inšpirácie.

Súčasťou Májového kvetu sú stánky remeselníkov, prednášky z oblasti starostlivosti o kvety a záhradu, praktické návody na pestovanie rôznych druhov kvetov, ukážky práce šikovných aranžérov, ako aj bohatý sprievodný kultúrny program, ktorý dokáže osloviť všetky generácie. Tohtoročná ponuka sa rozšíri aj o zeleninové planty, záhradnú techniku a okrasné aj úžitkové dreviny, sústredené v priestore v blízkosti Domu kultúry Tirnavia.

Organizátori obľúbeného kvetinového rínku sa i tento rok postarajú o výsadbu kvetinového záhonu plného pestrofarebnýchi letničiek, trvaliek a okrasných drevín pred Divadlom Jána Palárika. Pre najkrajší pohľad si vystúpajte 143 schodov na Mestkú vežu.

Trnavská hudobná jar: Anima mundi

V stredu, 15. mája o 19:00, na Nádvorí

Vychutnajte si jar za tónov nádhernej klasickej hudby aj vďaka 51. ročníku medzinárodného festivalu Trnavská hudobná jar. Milovníci kvalitnej hudby sa môžu od začiatku apríla až do polovice júna tešiť na skvelé koncerty v nádherných priestoroch trnavských kostolov, historických priestorov arcibiskupského úradu aj divadla.

Festival vznikol v roku 1968 v čase politického odmäku v bývalom Československu. Za vyše 50 rokov existencie tohto podujatia sa na festivale predstavilo množstvo významných hudobných filharmónií a orchestrov.

ANIMA MUNDI: Unikátne kompozície v súzvuku kráľovského hudobného nástroja a jeho predchodcu – panovej flauty. Helmut Hauskeller, panova flauta / DE, Stanislav Šurin, organ / SK

Bluesová svokra

V stredu, 15. mája o 19:00, v Divadle Jána Palárika

Jubilejný koncert pri príležitosti 25. výročia skupiny. Štvrťstoročnicu existencie trnavskej skupiny The Blues Mother In Law – Bluesovej svokry si jej priaznivci spolu s muzikantmi pripomenú na koncerte v Divadle Jána Palárika.

Ani Schindler, ani Winton…

Vo štvrtok, 16. mája o 17:00, v Knižnici Juraja Fándlyho

Prednáška českého novinára a spisovateľa Stanislava Motla o zabudnutom záchrancovi 1 200 židovských detí Antonínovi Kalinovi. Podujatie v spolupráci s Českým spolkom v Trnavskom regióne.

KINO a diskusia: Po sezóne

V stredu, 15. mája o 19:00, v Malom Berlíne

35 minút, 2018, réžia: Andrea Kalinová. Premietanie dokumentárneho filmu spojené s diskusiou s jeho režisérkou.

Dokumentárny film o jednej z najvýznamnejších budov 20. storočia – opustenom sanatóriu Machnáč v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice. Funkcionalistická budova, ktorá bola oslavou pokroku, zhmotnením architektovej predstavy humanizmu. Architekt v nej demonštroval svoje predstavy o technickom a sociálnom pokroku a postavil symbol modernej spoločnosti. Dnes: modernistická ruina utópie. Zaoceánska loď, ktorá stroskotala v kúpeľnom parku. Majitelia nemajú záujem starať sa o budovu, ktorá nie je rentabilná. Film sa venuje fenoménu tejto výnimočnej budovy prostredníctvom ľudí, ktorí boj za záchranu Machnáča ešte nevzdali.

Cestovateľské kino: Transsibírska magistrála

V stredu, 15. mája o 20:00, v Kine Hviezda

Objavte Rusko s jedným vlakovým lístkom! Pestré scenérie mihajúce sa za oknom, autentické debaty s miestnymi spolucestovateľmi na palube a stret krajín, kultúr a tradícií a ľudí. Aké je to stráviť niekoľko dní v slávnom vlaku? Je pravda či mýtus, že niekoľko dní vidíte len lesy? Týmto nevšedným dobrodružstvom, ktoré sa odohráva na koľajniciach križujúcich najdôležitejšie mestá Ruska, nedotknutú prírodu Mongolska, pestrý Peking aj legendárny Čínsky múr, nás bude sprevádzať skúsený cestovateľ Martin Navrátil. Precestujte oceľovú stuhu, ktorá obopína Rusko a zistite, čo sa dá počas pobytu v “hoteli” na kolesách zažiť.

Memoriál Ivana Hudeca XXVII.

Od piatku 17. mája do nedele 19. mája, v Aeroklube Trnava na letisku Boleráz

Aeroklub Trnava každoročne organizuje športové súťaže. Z nich najvýznamnejšia je súťaž v leteckej navigácií Rally – Memoriál Ivana Hudeca.

Petra Fornayová: Všetko, čo mám rada

V piatok, 17. mája o 19:00, v Malom Berlíne

Sólový projekt choreografky a tanečníčky Petry Fornayovej je kombináciou divadla, tanca a dokumentárneho filmu o subjektívnej stratégii trvalo udržateľného rozvoja.

Divadlo: Ach tie ženy, ach tí muži

V piatok, 17. mája o 19:00, v Divadle Jána Palárika

Inscenácia Ach tie ženy, ach tí muži predstavuje v exkluzívnej slovenskej premiére dve jednoaktovky Georgesa Feydeau: Nepobehuj mi tu nahá a Nebožka svokra. Spája ich téma manželských šarvátok v neopakovateľnom prevedení experta na humor Georgesa Feydeaua, ktorý ani mužom, ani ženám nič nedaruje.

Jedna noc, jeden deň, jeden dom a dva manželské páry. Kolotoč kongeniálnych komických kotrmelcov z pera najlepšieho svetového komediografa Georgesa Feydeaua! Čo sa môže stať, ak má poslanec prijať vo svojom byte významného starostu, avšak jeho manželka sa po dome rada pohybuje výhradne v negližé? Čo urobí ctihodná dáma, keď sa dozvie, že jej matka odišla na druhý svet a jej rešpektovaný manžel príde domov podgurážený v kostýme Ľudovíta XIV.? Scény z manželského života by bol prislabý titulok pre šťavnatú katastrofu, ktorú Geroges Feydeau, majster komickej zápletky, rozpúta v jednom parížskom dome za 48 hodín. Lepšie príbehy nepíše ani život sám!

KONCERT a krst albumu: Bystrík Banda

V piatok, 17. mája o 19:00, v Amfik Cafe

Bystrík Banda pozýva na koncert a krst CD Na Kráľovej holi pri príležitosti 2. narodenín Amfik Cafe Trnava.

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: od 11. apríla do 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj. Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Výstava Paranoja je krásna

Trvanie výstavy: od 18. apríla do 24. mája

Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Galéria Výklad je verejný umelecký priestor umiestnený vo výkladoch na Hlavnej ulici v Trnave. Galéria prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Po vyhodnotení otvorenej výzvy sa tak po dlhšej odmlke opäť hlási k aktívnemu fungovaniu a ako prvú predstaví výstavu Paranoja je krásna od slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej.

Tá sa vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Tentokrát sa predstaví v nezávislej Galérii Výklad s projektom Paranoja je krásna. Vystaví tu svoje veľkoformátové maľby, ktoré tematicky pracujú priamo s priestorom pred galériou, ktorý zaznamenáva a deformuje cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje tak na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM